Auberginegratäng med pancetta och mozzarella

För ett tag sedan skrev jag om min otroligt lyckade auberginelasagne, och nämnde då denna version, som visserligen är extremt god, men som för mig inte var ett fullgott alternativ till lasagnen eftersom den är utan kolhydrater.

I ett försök att hänga på LCHF-trenden snickrade jag ihop denna kolhydratsfria och underbart goda kaloribomd. Nu, flera veckor äldre har jag insett att min kropp inte är gjord för att klara sig utan kolhydrater. Det är inte sockret den behöver men potatisen, riset, pastan. Jag får i mig mindre kalorier genom att äta ‘normalt’, dvs utan att utesluta något. Utesluter jag kolhydrater blir jag aldrig mätt och äter och äter allt jag kommer över.

Så om din kropp är annorlunda funtad än min så är detta en utomordentlig LCHF-rätt, om du är lika konstig som jag, så rekommenderar jag en stor sallad, couscous, ris eller bröd till.

Auberginegratäng med pancetta och mozzarella, 2 portioner

2 auberginer

olivolja

100 g pancetta

400 g krossade tomater

3 msk balsamvinäger

ordentligt med italienska örter

en nypa farinsocker

salt, peppar

1 buffelmozzarella

cheddarost

Skala auberginerna och dela i 1/2 cm tjocka skivor. Stek dessa mjuka i rikligt med olivolja. Gör en tomatsås på tomat, vinäger, socker och kryddor. Låt koka upp och tjockna. Stek pancettan knaprig och häll bort fettet. Skiva mozzarellan. Häll lite tomatsås i botten på en gratängform och varva aubergine, pancetta, mozzarella och tomatsås. Avsluta med tomatsås och cheddar uppe på. Grädda i ca 25 minuter, 200 grader.

About these ads

8 thoughts on “Auberginegratäng med pancetta och mozzarella

  1. Alltså, vi har också försökt oss å det där med LCHF men det gick inte alls. Anki mådde så vansinnigt dåligt och var nära att tuppa av vid något tillfälle. För Håkans del gick det inte alls att kombinera med all cykling varje dag, då kräver kroppen kolhydrater… Men GI-mat, det har vi käkat och varit mycket nöjda med, pratat lite om att ge oss på det igen efter sommaren.

    • Känns skönt att hör att det inte passar alla. Jag mådde mest illa av allt fett, men har ju känslig mage. Tyvärr funkar GI inte för mig just pga magen, för mkt fibrer, men annars hade det nog varit något för mig!

  2. Ja, det svåra med LCHF är att man måste äta mycket mer protein och fett, man kan inte bara ta bort kolhydraterna. För mig funkar det inte heller. Men jag har minskat på kolhydratintaget och tänker på matens GI. Mår så mycket bättre med ett stabilt blodsocker. Auberginegratäng gillar jag. Dock inte resten av familjen.

    • Jag försöker också minska på kolhydraterna istället för att helt utesluta. Vad synd att du är ensam i familjen om att gilla det. C var länge avigt inställd till aubergine, för att han ätit det på fel sätt, i lasagne och gratänger och baba ganoush älskar han det. :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s