Bearnaisesås

Bästa bearnaisesåsen kommer här.

I måndags lyckades jag få till den bästa bea-såsen hittills, t o m kräsne Christopher tyckte den var hur god som helst.

Bearnaisesås 4 portioner (eller 2 beroende på hur mycket man äter)

150g smör

2,25 msk vitvinsvinäger

1,5 tsk torkad dragon

2 msk vatten

3 äggulor

Börja med att smälta smöret i en kastrull, låt svalna. Dela gulorna från vitorna. I en annan kastrull (gärna teflonbelagd och tjockbottnad) häll i vinägern och dragonen. Reducera på hög värme och sätt fläkten på högsta effekt, men se till så att du inte bränner dragonen. När pannan är så gott som torr, häll i vattnet och rör runt så att vattnet tar upp smakerna. Låt svalna något, häll sedan i gulorna. Värm på mycket låg värme alternativt vattenbad, häll i smöret droppvis och vispa som tusan. Om du har en tjockbottnad kastrull måste du fortsätta vispa en stund efter den är färdig eftersom pannan håller värmen. Smaka av med salt.

Det svåra med en bearnaisesås är att vispa ihop gulorna med smöret, så vispa ordentligt så såsen inte spricker. Om det skulle hända så hav förtröstan – börja om med en ny gula.

Njut med t ex biff och potatisklyftor.

Uppdaterat: Nu senast gjorde jag såsen lite syrligare, och föredrar man det så använd istället 1,75 tsk dragon, 2,75 msk vinäger och låt inte pannan bli helt torr, 135 g smör och 3 äggulor som ovan.

In English

6 reaktioner till “Bearnaisesås

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s