Sparrispaj

Sparris hör ju våren och försommaren till, så innan säsongen är över så kommer här ett recept på en jättegod sparrispaj. Jag serverade denna kall på picknick, men den är allra godast ljummen.

En paj som smakar sommar!

Sparrispaj, 3 mindre pajer (ca 20 cm i diameter) eller 1 stor

Pajskalet:

120 g rumsvarmt smör

3 dl vetemjöl

lite salt

ett halvt uppvispat ägg

Fyllning:

2 buntar sparris

5 ägg (+ halvan som blev över sedan skalet)

4 dl matlagningsgrädde

1-2 dl riven mellanlagrad ost

salt och peppar

Börja med att skjöljs sparrisen och att bryta av den träiga biten längst ner, koka i 2 min i lättsaltat vatten, låt rinna av. Nyp sedan ihop pajdegen, tumma ut i formen /formarna, nagga degen med en gaffel och förgrädda 8-10 min i 175-gradig ugn. Fördela sedan sparrisarna i skalen, dela dem på hälften om de är för långa. Strö på osten. Vispa sedan samman ägg, grädde och salt och peppar, häll över pajerna. Jga brukar sedan trycka till osten så att den täcks av äggstanningen.

Grädda ca 20-25 min i 175-gradig ugn.

En reaktion till “Sparrispaj

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s