Mitt favoritrecept på pizzadeg kommer från Annas mat. Det är för 4 portioner men jag skulle säga att det bara räcker till 2-3 portioner, så gott är det!
Hemmagjord pizza, 2-3 portioner
Pizzadeg:
12,5 g jäst (1/4 paket)
2 dl ljummet vatten
2 msk mjölk
2 msk olivolja
1 tsk honung
en nypa salt
5-6 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke, rör ut i vattnet. Häll sedan i mjölk, olja, honung och salt och rör om innan du häller i vetemjölet. Börja med 5 dl och lägg till mer när du arbetat in det. Kom ihåg att degen ska vara sammanhängande, släppa bunkens kanter men ändå vara kladdig för jäsning. Resten av mjölet arbetas in efter att degen har jäst. Strö lite mjöl ovanpå degen i bunken, lägg på en bakduk, ställ varmt och låt jäsa i 45 minuter, eller till dubbel storlek.
När den jäst färdigt se till att arbeta in lite till mjöl i degen så att den blir lätt att kavla ut. Gör antingen en stor pizza till en hel plåt (då lite tjockare) eller flera mindre lite tunnare. Jag gjorde två stycken med olika topping.
Tomatsås:
Här gör jag det lätt för mig och blandar lika delar tomatpuré, ketchup och Heinz chilisås.
Topping I:
Prosciutto
Buffelmozzarella
Pressad vitlök
Inlagd kronärtskocka
Riven smakrik ost
Oregano
Topping II:
Salami
Inlagd paprika
Pimiento oliver
Buffelmozzarella
Smakrik ost
Oregano
Grädda i ca 8 minuter, 265 grader. Mums!!