Stek på sidfläsk – Pork belly roast

Här i England är söndagssteken helig. Helst ska den serveras med en massa olika grönsaker, skysås, yorkshire pudding och ugnsrostad potatis. Det är riktigt gott om det är tillagat på rätt sätt. Man kan ha lamm, anka, oxkött eller som här gris till steken.

Pork belly som detta stycke heter på engelska har jag aldrig träffat på tillagad på detta vis hemma i Sverige. Det är inte ett dugg nyttigt, men hur gott som helst!

Stek på sidfläsk – Pork belly roast

en bit sidfläsk, med skinnet på

salt

svart peppar

Sätt ugnen på minst 220 grader, gärna mer. Lägg köttbiten med skinnsidan upp och skär skåror med en kniv igenom skinnet, men inte ner i köttet, ca 1 cm ifrån varandra över hela skinnet. Gnid sedan in salt i skårorna och borsta bort överflödet. Vänd på köttet och salta och peppra köttsidan. Lägg den sedan med skinnsidan uppåt i en ugnsfast form och ställ in i den varma ugnen i 30 minuter. Detta gör svålen hård och knaprig, som dansk fläskesvål. Sänk sedan temperaturen till 180 grader eller ännu lägre om köttbiten inte är så stor (min var på ett halvt kilo och hade nog behövt lite lägre temperatur för den var lite torr i kanterna, men perfekt i mitten) vänd på biten så köttsidan hamnar uppåt och stek i ca 2 timmar, du kan vända den igen i halvtid om du tycker det behövs.

Servera med t ex potatismos, rödvinssås och kokta morötter.

Detta är riktigt gott, Christophers första fråga vid matbordet var: ”är detta dyrt? För vi måste äta detta igen!”

4 reaktioner till “Stek på sidfläsk – Pork belly roast

  1. Hej Hanna!

    Oj, vilken fin och rolig blogg(-ar, hittade tre stycken) du har. Jag kom över den när jag letade efter en bra översättning till belly pork. Jag älskar att läsa om svenskar som bor utomlands, jag jobbar själv som översättare och är bosatt i Kairo. Jag kommer att besöka din blogg igen. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s