Som namnet antyder pressar man vattnet ur gurkan när man gör pressgurka. Skulle jag tro i alla fall… Någon som vet hur? I min familj gör man inte det, utan såhär istället. Supergott på en leverpastejsmacka eller till köttbullar med kokt potatis och brunsås.
Pressgurka
1/2 slanggurka
matättika (dvs ättikssprit som utblandats med vatten, 1 del ättika till 6-7 delar vatten)
vatten
1 tsk salt
3/4 dl socker
hackad persilja
Skölj gurkan och hyvla den i skivor med en osthyvel över en burk. Häll i salt och socker. Häll sedan på matättika så att det nästan täcker gurkan, häll sedan i en skvätt vatten (1 msk ungefär). Rör om och se till att salt och socker löses upp. Lägg i den hackade persiljan och blanda igen. Lägg på lock och ställ i kylen minst några timmar så gurkan blir mjuk. Ät inom en vecka.
Pressgurka är något av det godaste som finns. Så himla gott!
Jga haller verkligen med dig Helena!