Matjestårta

Till fredagens kräftor hade jag intentionen att göra Matplatsens Smögen/Skagen cheesecake, men tyvärr fick jag tigerräkor istället för isländska räkor med min matleverans, så jag fick tänka om. Räddaren i nöden blev en burk matjessill jag köpte på Ikea för ett tag sedan. Men för övrigt använde jag Smögen/Skagen receptet och det blev riktigt gott! Nästa gång vill jag testa den med räkor men denna varianten kommer jag också att göra igen.

Matjestårta

Botten:
Ca 6-8 skivor kavring
75 g rumstempererat smör (eller smält)

Fyllning:
1 burk matjessill
4 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1 burk färskost med pepparrotsmak (eller 1 burk färskost och en klick riven pepparrot)
½ dl finhackad dill
2 msk röd stenbitsrom
½ finhackad rödlök
2 tsk gelatinpulver

Mixa smör och kavring till en smulig massa, eller som i mitt fall, mixa brödet till smulor med en stavmixer, häll i smält smör, blanda och tryck ut i en form med löstagbar botten. Hacka matjessillen. Blanda med crème fraichen, majonnäsen och färskosten. Blanda ner finhackad dill, rödlök och stenbitsrom.

Blanda geltinpulvret med 2 msk vatten och låt det svälla någon minut. Värm försiktigt i vattenbad tills det smält. Vänta några minuter tills det svalnat och blanda sedan i smeten. Häll över smeten i formen och täck med plastfolie. Låt stå i kylen minst 5 timmar, gärna över natten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s