Igår kom tjejkompisarna Jenny, Jenny och Laura över på ett litet kräftkalas. Det var första gången de åt kräftor på detta sättet och de fullkomligen älskade det! De var dessutom duktiga elever som lärde sig hur man skalar kräftorna, dricker snaps och hur man lägger skalen på tallriken efteråt. 🙂
Jag serverade:
- Ruccola med körsbärstomater, salladslök och vinägrette
- Bake-off baguetter
- 2 ostar (Ossau-Iraty och mjuk getost med örter)
- Västerbottenpaj (med mitt eget recept på pajskal, blev mycket bättre!)
- Omelettrullar med getost och bacon
- Kräftor såklart
- Päronpaj och havreflarn
Att dricka hade vi vitt vin, OP snaps och till efterrätt St Germain likören. Mums alltihop!
Västerbottenpaj – den GODA
Pajdeg:
120 g mjukt smör
3 dl mjöl
1/2 uppvispat ägg
Fyllning:
250 g riven Västerbottenost
2 ägg
2 äggulor
2 dl grädde
Arbeta ihop pajdegsingrediensena till en deg och tryck ut i en pajform. Nagga degen med en gaffel och förgrädda i 10 minuter på 180-200 grader. Blanda ihop ägg, gulor, ost och grädde i en skål, salta och peppra. Häll i fyllningen i pajskalet när det har förgräddats, baka i ugnen i ca 20 minuuter eller tills fyllningen känns fast och pajen har fått färg.
Omelettrulle med bacon
2 ägg
4 msk sojagrädde eller vanlig grädde
getfärskost med örter eller vanlig färskost med örter
6 skivor bacon
Stek baconet knaprigt i bitar, låt rinna av på hushållspapper, låt svalba. Vispa ett ägg och hälften av grädden, släng i lite salt och vitpeppar, stek i smör i en liten stekpanna på låg värme. När omeletten är nästan färdig vänd den och stek en minut eller så på andra sidan. Lägg omeletten med den mörkare sidan nedåt på en tallrik och låt svalna. Upprepa proceduren med det andra ägget och lägg den omeletten på en annan tallrik. När omeletterna har svalnat, bred färskost över båda, strö över bacon och rulla ihop till rullar. Skär 2 cm-breda skivor och placera på ett fat. Perfekt till buffé, till plockmaten eller som ett litet tilltugg.
Jag har aldrig gjort västerbottenpaj själv, men det är verklige sagolikt gott!