The Wolseleys Eggs Benedict

Av Becks (nä, inte den Becks, utan min Becks, Rebecca) fick jag en finfin födelsedagspresent som jag fick användning för idag. Nämligen boken Breakfast at the Wolseley. Det är en underbar bok om den kända restaurangen bredvid Ritz på Piccadilly här i stan. Jag har varit där flera gånger (men konstigt nog inte skrivit om det här – får bli bättring på det!) och verkligen älskar stället. Så att få denna kokbok var såklart en underbar present. Jag har bläddrat och läst i den sen jag fick den, men inte riktigt haft tid att laga någonting från den förrän idag. Först ut blev min favoritfrukosträtt – Eggs Benedict.

Kanske inte det lättaste att ta sig för en söndagsmorgon, man får se till att morna sig ordentligt först, men väl värt all möda! Testa detta när ni har en lugn oplanerad söndag framför er, dagen kan nämligen inte börja bättre än såhär!

Eggs Benedict, 2 portioner

4 ägg

4 engelska muffins

4 skivor skinka (kokt)

hackad gräslök och cayennepeppar (hade tyvärr inget av det hemma, men det gick bra med svartpeppar)

Hollandaisesås:

4 msk vitvinsvinäger

2 schalottenlökar, grovt hackade

10 pepparkorn

175 g smör, i kuber

3 äggulor

1/2 citron, saft av

salt

Börja med såsen: Häll vinäger, lök och pepparkorn i en kastrull och reducera med två tredjedelar. Sila bort lök och peppar och häll resterande reduktion i en skål. Klara smöret genom att smälta det i en kastrull över låg värme, ta bort allt skum med en sked och låt det sedan svalna i kastrullen. När det är ljummet häll försiktigt över det i en skål men låt bottensatsen vara kvar i kastrullen.

Över vattenbad, vispa ägg och reduktionen tjock och pösig, ta sedan bort från värmen och vispa i smöret lite i taget. Vispa kraftigt för att få såsen fluffig. Smaka av med citronsaft och salt.

Pochera äggen genom att sjuda vatten i en kastrull, häll i 1-2 msk vinäger. Knäck äggen i koppar eller muggar och häll försiktigt ner i det sjudande vattnet. Om du pocherar 1-2 ägg i taket så går det bra att vispa runt i vattnet lite, detta sägs hjälpa att forma äggen, men vinägern fyller samma funktion. Lägg på locket och lämna äggen i fred i 3 minuter. Lyft sedan upp med en hålslev och lägg i en skål med kallt vatten för att stoppa kokningen.

Rosta under tiden muffinsarna, men skär av ett litet lock först, bred med smör och lägg en skiva skinka på varje. Tryck ner tummen i mitten på varje muffin för att skapa en liten håla för ägget att ligga i. Häll av vattnet från äggen och lägg dem ovanpå skinkan, skeda över sås och garnera med gräslök och cayennepeppar (eller lite svartpeppar). Njuuuut!

2 reaktioner till “The Wolseleys Eggs Benedict

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s