Hur många av er har sett filmen Julie & Julia? Så fort jag hade sett klart den så klickade jag hem Julia Childs kokbok på Amazon. Var bara tvungen att ha den. Jag har läst den från pärm till pärm men inte lagat så mycket ifrån den eftersom recepten är ganska tidsödande och inte direkt rätter man äter till vardags. Men jag vill verkligen prova vartenda recept i boken, inklusive ankan… :)Boken är, som ni ser, full av post-it-lappar, så att jag hittar recepten jag vill laga. Så gör jag alltid med kokböcker, märker ut sidorna jag vill börja med att laga. Sen händer det ofta att fler recept känns intressanta vid en andra, tredje eller fjärde omläsning.

Igår, söndag, när jag hade gott om tid och tyckte att hösten börjat närma sig, tyckte jag att det passade bra med boeuf bourguignon. Det visade sig dock vara ungefär 18 grader och strålande solsken, så det var lite varmt i lägenheten av att ha ugnen på så länge, men det var det värt.
Det är en del moment i receptet, men efter att ha gjort dem förstår jag att de alla är nödvändiga för att göra denna gryta så god. Det finns inga genvägar, och det är på sätt och vis skönt. Det var riktigt skönt att stå framför spisen så länge idag, känna dofterna och metodiskt tillaga någonting man vet blir gott.
Detta kommer jag absolut att göra igen! Köttet var riktigt krispigt på ytan och föll i sönder när man petade på det. Balansen av buljong och vin och kryddor är alldeles perfekt och de inkokta lökarna något alldeles speciellt goda!
Jag har gjort om receptets proportioner till 2 portioner, dvs att jag delade det ursprungliga receptet på tre.



Boeuf bourguignon, 2 portioner
60 g rökt bacon
450 g grytbitar av nöt
1 morot, skivad
1 halv lök, skivad
salt peppar
10 g vetemjöl
230 ml rött vin (Beaujolais, Cotes de Rhone, St Emilion claret, Bourgogne eller Chianti)
130 ml köttbuljong
2 tsk tomatpuré
1 vitlöksklyfta, pressad
1/2 tsk timjan
1 litet lagerblad
6 små lökar (tex schalotten)
köttbuljong
150 g champinjoner
Skär baconet i bitar, lägg i en kastrull med sjudande vatten och sjud i 10 minuter, låt rinna av och torka baconet med hushållspapper.
Sätt ugnen på 230 grader. Stek baconet i lite olja på medelvärme (antingen direkt i grytan eller i en stekpanna) i 2-3 minuter, tills baconet har blivit lite brunt (och krispigt!!). Ta upp baconet och ställ åt sidan. Värm grytan/stekpannan ytterligare tills den är rykande het, (häll i lite mer olja om det behövs) och bryn köttet i omgångar tills det är brynt runt om, när det är färdigt så lägg det tillsammmans med baconet. Se till att torka köttet på hushållspappet innan stekning, annars blir det inte brynt. Bryn sedan moroten och löken i samma gryta/stekpanna. Lägg därefter (tillbaka) baconet och köttet i grytan, strö över lite salt och svartpeppar och skaka grytan så att det fördelas jämnt. Strö över mjöletoch skaka grytan igen så att köttet får ett tunt lager av mjöl runt sig. Ställ grytan, utan lock, i mitten av ugnen i 4 minuter så att mjölet runt köttet blir krispigt. Ta ut grytan och skaka runt den och ställ tillbaka den i ugnen i ytterligare 4 minuter. Ta sedan ut grytan och sänk temperaturen till 165 grader.
Häll i vinet och tillräckligt av buljongen för att nästan precis täcka köttet, lägg i tomatpuré, vitlök och örter. Låt det sjuda upp på spisen, lägg på locket och ställ in i ugnens nedre del. Reglera värmen så att det småputtrar i 3 till 4 timmar.
Under tiden grytan står i ugnen går det bra att förbereda den inkokta löken och att steka svampen.
Skala lökarna och skär av ändarna, men låt dem vara hela. Bryn i smör och olja på medelvärme tills de fått färg runt om (ca 10 minuter). Häll ca 1 dl köttbuljong i pannan, ett lagerblad, lite persilja och lite lite torkad timjan, lägg på ett lock och låt vätskan koka bort på låg värme (ca 40 minuter). Ta upp lökarna och ställ åt sidan så länge.
Hetta upp lite smör och olja i en stekpanna, när smöret har slutat bubbla är det dags att lägga i svampen. Den ska vara sköljd och torkad med hushållspapper. Champinjonerna kan vara hela, halvade eller kvartade beroende på storlek. Stek i ca 5 minuter. Först suger svampen upp fettet sedan kryper fettet ut ur svampen och hamnar på utsidan och svampen blir brynt. Lägg svampen åt sidan tillsammans med löken.
När köttet är mört, så sila grytan över en kastrull. Diska ur grytan och lägg tillbaka köttet i den. Koka upp såsen och skumme eventuellt bort fett, spå med buljong om den är för tjock och reducera ytterligare om den är för tunn. Lägg i svampen och löken i grytan och häll på såsen. Värm på grytan lite i ugnen så att svampen och löken värms upp.
Traditionsenligt serveras kokt potatis till grytan, men vi valde en engelsk touch, nämlingen roast potatoes, ugnsrostad potatis som blir spröd och fin. Det är denna potatis som serveras till Sunday roasts.
Ugnsrostad potatis på engelskt vis
Skala och antingen halvera potatisen eller behåll den hel, det ska vara stora bitar. Kok potatisen nästan klar, i ca 15-20 minuter. Låt rinna av och lägg i en het ugnsfast form. Fördela matolja eller gåsfett (det blir tydligen bäst resultat då) jämnt över potatisen. Ställ in i ugnen ca 40 minuter i 200 grader.
Eftersom vi bara har en ugn, satte vi först in dem på 165 grader i ca en halvtimme, och när jag tog ut grytan för att ordna med såsen höjde vi temperaturen till 200 grader i ca 15 minuter. Det gick bra att värma på grytan i den temperaturen.
Potatisarna blir smuliga som kokt potatis inuti men fint spröda på utsidan. Jättegott!
Man skulle väl kunna säga att Julia Child var den person som lärde Amerika att laga mat. Hennes stora styrka var hennes noggrannhet. Som du säger fanns det inte mycket utrymme att frångå recepten. Allting var där av en anledning. Det är också till stor hjälp om man inte är så kunnig i köket.