Madeleines take 2

I andra omgången av jakten på de perfekta Madeleines är det Christopher som bakar. På hans kontor har de startat en baktävling, och dessa var hans bidrag.

Receptet kommer från kokboken How to eat in av Adam Byatt, mannen bakom en av våra favoritrestauranger, Trinity. Tyvärr blev vi lite besvikna… Precis som med Leilas recept, så är kakorna mycket goda och fluffiga, men de smakar inte riktigt som Madeleines ska. För lite vanilj tror vi, och för lite smör, trots att det är mycket smör i smeten.

Någon som har ett bra madeleine-recept på lager som vi kan testa? Jakten fortsätter.

Madeleines, ca 25 st

1 vaniljstång

400 g vetemjöl

2 tsk bakpulver

400 g smör

9 ägg

450 g strösocker

35 g klar honung (som t ex Acacia)

Föreberedelser: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Sikta mjölet och bakpulvret i en skål. Dela smöret i kuber och smält det i micron eller över vattenbad men låt det inte bli för varmt. Pensla formarna med mjukt smör och mjöla dem, ställ in i kylen så att de blir kalla.

Metod: Häll ägg, socker och honung i en skål. Lägg i vaniljfröna och vispa ordentligt. Blanda i mjöl och bakpulver, blanda sedan i det smälta smöret. Se till att blanda ordentligt. Häll över smeten i en ren skål och ställ in i kylen i minst en timme (upp till två dygn).

Värm ugnen till 200 grader, 180 om det är en varmluftsugn.

Skeda smeten i formarna, och fyll dem inte ända upp. Baka i 12 minuter, tills kakorna är fasta när man trycker på dem. Ta ut formarna ur ugnen och låt dem vila i 1 minut innan du tar ur kakorna ur formarna. Sikta över florsocker.

2 reaktioner till “Madeleines take 2

  1. Jag ska ta och baka och fotografera några i veckan. Då kan jag lägga upp receptet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s