Igår lagade jag köttbullar till Christopher och Nick som var vår middagsgäst. Det blev ganska många av det kilo färs jag använde, Christophers kommentar va: ”Det räcker ju till tre dagar.” Han hade fel. Av de ca 45 stora köttbullar jag gjorde blev det sju över. Jag ser det som ett gott betyg. 🙂
Köttbullar, ca 45 st
1 kg blandfärs
2 ägg
2 dl ströbröd
ev en skvätt vatten
salt, vitpeppar
1 gul lök, finhackad
Knäck äggen i en bunke och rör om, häll i salt (mer än man kan tro) och peppar och ströbröd och låt ströbrödet svälla. Om detta känns väldigt fast i konsistensen, så häll i lite vatten (1-2 msk sådär), blanda runt och tillsätt löken och färsen. Blanda väl och rulla till bollar. Doppa händerna i kallt vatten mellan varje rullning så går det lättare. Stek i smör på stekjärn. Börja på medel-hög värme och sänk till medel-låg när de fått stekyta. Stektiden beror på storleken, så testa om de är genomstekta genom att skära igenom en med en kniv. Servera med kokt potatis och brunsås/gräddsås och gelé eller lingon.
De är inte mycket som toppar köttbullar!