Köttfärs äter vi ganska ofta, det är billigt, gott, hyfsat nyttigt (speciellt om man väljer nötfärs) och går att variera i det oändliga. En god variant är dessa biffar med rotfrukter, potatisklyftor och feta creme. Mums!
Biffar med ugnsbakade rotfrukter, potatis och feta creme, 2 portioner + en lunchlåda
Biffar:
500 g nötfärs
1 ägg
3 msk mjölk (alltså en skvätt)
ca 1 dl ströbröd
1,5 tsk sambal oelek
lite citronsaft
1 tsk lökpulver eller 1/2 lök, hackad
salt och vitpeppar
Rotfrukter & potatis:
5 potatisar
3 palsternackor
några morötter
olivolja
rosmarin
salt, vitpeppar
Feta creme:
1/2 pkt grekisk feta
2 dl creme fraiche
citronsaft
salt, vitpeppar
Skala palsternackorna och ev morötterna (jag hade små fina så det behövdes inte), dela i stavar/klyftor. Tvätta potatisen och skär i klyftor (behåll skalet på), lägg allt i en ugnsform, ringla över olivolja och strö över kryddorna, blanda runt och rosta i 200 grader ca 45 minuter eller tills de är mjuka på insidan och krispiga på utsidan.
Blanda alla ingredienser till biffarna utom köttet. Låt ströbrödet svälla en stund och blanda sedan i köttet. Blanda väl med en trägaffel och forma till platta biffar, lägg dem på en tallrik tills det är ca 20 minuter kvar på potatisen. Stek dem sedan genomstekta i smör och olivolja på medelvärme.
Smula sönder fetan i en skål och mosa med en gaffel, blanda med creme fraiche, pressa i lite citron och smaka av med salt och peppar.
Till serverade jag också bondbönor med lite finhackad lök och citronsaft och några chili flakes som fått fräsa en stund i olivolja.