Biffar med ugnsbakade rotfrukter, potatis och feta creme

Köttfärs äter vi ganska ofta, det är billigt, gott, hyfsat nyttigt (speciellt om man väljer nötfärs) och går att variera i det oändliga. En god variant är dessa biffar med rotfrukter, potatisklyftor och feta creme. Mums!

Biffar med ugnsbakade rotfrukter, potatis och feta creme, 2 portioner + en lunchlåda

Biffar:

500 g nötfärs

1 ägg

3 msk mjölk (alltså en skvätt)

ca 1 dl ströbröd

1,5 tsk sambal oelek

lite citronsaft

1 tsk lökpulver eller 1/2 lök, hackad

salt och vitpeppar

Rotfrukter & potatis:

5 potatisar

3 palsternackor

några morötter

olivolja

rosmarin

salt, vitpeppar

Feta creme:

1/2 pkt grekisk feta

2 dl creme fraiche

citronsaft

salt, vitpeppar

Skala palsternackorna och ev morötterna (jag hade små fina så det behövdes inte), dela i stavar/klyftor. Tvätta potatisen och skär i klyftor (behåll skalet på), lägg allt i en ugnsform, ringla över olivolja och strö över kryddorna, blanda runt och rosta i 200 grader ca 45 minuter eller tills de är mjuka på insidan och krispiga på utsidan.

Blanda alla ingredienser till biffarna utom köttet. Låt ströbrödet svälla en stund och blanda sedan i köttet. Blanda väl med en trägaffel och forma till platta biffar, lägg dem på en tallrik tills det är ca 20 minuter kvar på potatisen. Stek dem sedan genomstekta i smör och olivolja på medelvärme.

Smula sönder fetan i en skål och mosa med en gaffel, blanda med creme fraiche, pressa i lite citron och smaka av med salt och peppar.

Till serverade jag också bondbönor med lite finhackad lök och citronsaft och några chili flakes som fått fräsa en stund i olivolja.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s