Ganska likt mina poussins häromveckan blev det ugnsstekt kyckling med timjan häromdagen. Det är så lätt att göra men verkar på något sätt så husmoderligt. Och så brukar man få rester över, vilket funkar i en lunchmacka, en paj eller i en thaigryta.
Det värsta jag vet är torrt bröstkött på en ugnsstekt kyckling, det gör ingen glad. Och botemedlet är såklart smör. Jag blandade smöret med vitlök, citron och timjan och smörjde in brösten ordentligt, kryddade pippin runt om, och omgav den med rödlök och palsternacka. Mums!


Ugnsstekt kyckling med timjan, 2-4 portioner
1 medelstor kyckling
80 g mjukt smör
2-3 kvistar timjan
1-2 vitlöksklyftor, pressade
1/2 citron
2 palsternackor
1 rödlök
olivolja
salt och peppar
5-6 timjankvistar
Blanda samman skal från citronen, vitlök, 2-3 repade timjankvistar med smöret. Salta. Skär en ficka i skinnet på varje bröst. Fyll fickan med smör. Lägg citronen och någon kvist timjan inuti kycklingen, salta och peppra runt om och lägg pippin i en ugnsform. Skala och dela palsternackan och löken och lägg runt om kycklingen. Salta och peppra. Ringla olivolja över alltihop och repa några timjankvistar och strö över och kanske några hela kvistar också. Lägg om du vill några hela pepparkorn uppe på. Stall in i 200-gradig ugn i ca 1,5 timme. Skär en skåra för att se om den är färdig. Servera med tex potatisgrtäng eller roast potatoes, grönsakerna och sås. Vi åt även spenat till.
En reaktion till “Ugnsstekt kyckling med timjan”