Fläskfilé med dijon- och konjakssås

Innan jag åkte iväg förra veckan bjöd vi över Ian och Anna på middag. Det är alltid så trevligt att umgås med dem, så jag vill inte tillbringa all tid i köket utan hinna umgås med gästerna jag med, och det gick ypperligt med denna meny:

Jordärtskockssoppa med smörfrästa kantareller och schalottenlök

Fläskfilé med dijon- och konjakssås, kokt broccoli och krispig parmesanpotatis

Nigella’ glitzy chocolate puddings

Jag älskar som bekant jordärtskockssoppa och denna gången fräste jag skockorba i olivolja innan jag kokade dem, för att få ut ännu mer smak. Sen smörstekte jag kantarellerna med vitlök och hackad pesilja som jag lade i mitten av soppan tillsammans med hackad schalottenlök. Ringla över olivolja i en cirkel och den är färdig att servera.

Till varmrätt gjorde jag fläskfilé med en jättegod sås och knaprig parmesanpotatis. Jag glömde dock bort att fotografera potatisen men lovar att laga den igen inom kort och lägga upp receptet.

Fläskfilé med dijon- och konjakssås, 4 portioner

2 fläskfiléer (ca 400 g vardera)

en klick smör och olivolja till stekning

7 dl matgrädde

3 msk soja

2-3 msk tomatpuré

3-4 tsk dijonsenap

1 vitlöksklyfta, pressad

3 msk Heinz chilisås

1 (eller två) skvättar konjak

biff fond

salt

vitpeppar

ett knippe gräslök, hackad 

Skär bort senor och fett från köttet och stek filéerna hela på hög värme tills de har brun och fin stekyta runt om. Lägg dem i en ugnsfast form och stek dem färdiga i ugnen på 200 grader, det tar ca 20 minuter. Se till att de är genomstekta och ta ut dem ur ugnen och låt köttet vila några minuter. Skär sedan köttet i 1cm tjocka skivor och lägg dem i en ren ugnsfast form. Blanda all ingredienser till såsen, utom gräslöken och låt den koka upp under omrörning i en panna. Låt såsen tjockna något och smaka av. Lägg i gräslöken och häll såsen över köttet och ställ in formen i ugnen några minuter så att allt blir varmt. Servera med den goda potatisen (recept kommer) och kokt broccoli. Enkelt och gott! 

Nigella’s efterrätt lägger jag upp imorgon, de är nämligen värda ett eget inlägg!

2 reaktioner till “Fläskfilé med dijon- och konjakssås

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s