Nigellas glitzy chocolate puddings

Som avslutning på middagen förra veckan gjorde jag Nigellas glitzy chocolate puddings. Först gör man en kaksmet och häller upp i bägare eller små skålar och bakar i ugnen, sen smälter man smör och choklad och rör samman och häller i mitten av kakan och sen strör man något ‘crunchy’ ovanpå. Nigella har använt sig av Cadbury’s Crunchie Bars, men de kan ju vara lite svåra att hitta hemma, men tex hackat daim, smulad biscotti eller liknande går lika bra. Crunchet har inte huvudrollen i denna efterrätt, men det behövs som en motpol till all den krämiga chokladen.

I

Nigella brukar ju vara en hejare på desserter. Såg andra avsnittet av hennes nya serie Kitchen igår och blev faktiskt lite besviken på avsnittet. Det handlade om snabba maträtter men det var inte så inspirerande för hon tog många (för många) genvägar. Men när det gäller desserter kan man i alla fall lita på henne till hundra procent. Och jag blev verkligen inte besviken när jag provade detta receptet från boken Nigella Express. Det var verkligen en perfekt chokladefterrätt som jag uppmanar alla till att prova!

I receptet föreslår Nigella små pastejformar (ramekin på engelska, vad heter de egentligen?), men jag tyckte att det blev för stor portion för en tre-rättersmiddag. Istället använde jag Christophers små kinesiska tekoppar, men vilken liten form som helst som tåler ugnsvärme går bra.

Nigella’s glitzy chocolate puddings, 8 portioner (eller 10 i mindre formar)

  • 100g 70% mörk choklad
  • 100g mjukt smör
  • 200g socker
  • 4 ägg
  • 50g vetemjöl
  • 1/4 tesked bikarbonat och en nypa salt

Till chokladsåsen:

  • 150g 70% mörk choklad
  • 45g smör
  • 2 x 40g Crunchie bar, krossad (eller hackad daim, biscottismulor etc)
  • Värm ugnen till 180°C.
  • Bryt chokladen i bitar och smält tillsammans med smöret i en skål i micron eller över vattenbad. (Låg värme och tjockbottnad kastrull går också bra). Låt det svalna en stund. 
  • Vispa med elvisp eller Kitchenaid, ägg och socker pösigt och blanda sedan försiktigt i mjöl, bikarbonat och salt. 
  • Blanda sedan i chokladblandningen och fördela smeten mellan 8 (eller 10) formar, men fyll dem inte ända upp. Baka i 25 minuter.
  • G6r under tiden chokladsåsen, och smält smöret och chokladen som innan antingen i micro, vattenbad eller på låg värme. Vispa smeten så att den blir glansig och fin och skeda över den i mitten av den bakade kakan.
  • Smula isönder crunchie baren genom att lägga den i en påde och slå med en kavel (eller hacka daim eller smula biscotti) och strö det ovanpå chokladssen. Servera medan de fortfarande är varma.
  • 5 reaktioner till “Nigellas glitzy chocolate puddings

    1. Hej bästis,

      Är det denna underbara efterrätt som du ska bjuda oss på när du är hemma? =)

      Hoppas du hade en bra dag och mysig stund på din favorit marknad. Hälsa pojken så gott och njut av fredagen. Tänker på dig och saknar dig!
      PUSSEN

    2. Ser och låter hur gott som helst. Önska vi oxå hade BBC så vi oxå kunde se nya Nigella avsnitt, börja bli trött på repriserna som snurrar hela tiden.

    Kommentera

    Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

    WordPress.com-logga

    Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

    Google-foto

    Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

    Twitter-bild

    Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

    Facebook-foto

    Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

    Ansluter till %s