Nigellas nya serie Kitchen visas på BBC just nu och detta recept lagade hon i första avsnittet. Först ugnsbakar man potatis med citron och rödlök, sen lägger man skaldjur ovanpå och ställer formen i ugnen en stund till. Jag serverade detta med hemmagjord aioli och gott bröd. Supergott!
Nigellas skaldjur med potatis, 2 portioner
4-5 stora potatisar
1 citron
1/2 rödlök
olivolja
4 rör (i brist på bättre ord) av 10-armad bläckfisk (eller ringar om du inte kan hitta hela rör)
några stora räkor med skal, gärna råa
ett gäng hjärtmusslor
50 ml vitt eller rosévin
persilja, hackad
Strunta i att skala potatisen, skär den bara i 1,5 cm tjocka skivor som du sedan delar på fyra. Lägg dessa i en ugnsfast form. Skär sedan en citron i bitar på samma vis och strö den över potatisen. Dela en halv rödlök i bitar och strö även den över potatisen. Häll över olivolja, salt och peppar. Ställ in i 200-gradig ugn i ca 1 timme. Lägg under tiden musslorna i blöt för att bli av med sand och grus. Kasta de musslor som är öppna. Ta sedan ut formen och skär bläckfisken i ringar och strö dem över potatisen, strö över musslorna och räkorna. Häll på lite vitt eller rosévin och ställ in i ugnen igen, kanske öka värmen lite till 220 grader och efter 15 minuter är allt färdigt. Hacka lite persilja och strö över. Pressa kanske över lite citron och servera med t ex aioli och gott bröd.
Oj, vad du lagar mycket mat!! Hinner du med att jobba också eller det gör du kanske inte…? 😉
Jodå, jag jobbar heltid. Men äta behöver man ju. 🙂