Butternutsquash-soppa med chili

Igår kändes det som vinter. Usch och fy vad kallt det blev helt plötsligt. För två veckor sedan gick jag fortfarande utan strumpor och inatt var det frost. Bara efter en kort promenad hem igår var jag genomfrusen, så jag letade fram mina härligt varma fårskinnsinneskor och ställde mig i köket och lagade en härligt värmande soppa. Jag avskyr verkligen att frya (och fryser lätt), men det är ändå rätt skönt att komma in i värmen när man är stelfrusen och känner tårna tina upp, att få laga och äta något värmande och krypa upp under en filt i soffan. Denna soppa är perfekt i de stunder då man behöver något värmande.

Christopher var väldigt nöjd att jag avstod från en skvätt grädde i denna soppa eftersom jag använder ganska mycket grädde. Men det behövs verkligen inte i denna soppa, den är krämig och fin ändå och ärligt talat tror jag att kombinationen butternut squash och grädde kan bli lite konstig. Rätta mig om jag har fel. Däremot så lade jag en klick syrlig creme fraiche i min tallrik för att ta udden ur chilin. Till soppan gjorde jag parmesanstänger av smördegsrester och quesadillas med stark ungersk salami.  

 
Buttnernutsquash-soppa med chili, 2 portioner

1/2 butternutsquash (jag skulle såklart ha vägt den, men det fanns inte tid till detta)

1 medelstor potatis

olivolja

1 tsk malen spiskummin

1 vitlöksklyfta, riven

1 nypa salt

vatten

grönsaksfond

1-2 tsk chiliflakes

1 msk Heinz chilisås 

1 tsk malen spiskummin

Gröp ur kärnorna ur squashen med en sked, skär sedan bort skalet. Skär pumpan i 1,5 cm stora kuber. Skala potatisen och skär i lika stora bitar. Hetta upp lite olivolja i en stor kastrull, häll i spiskummin, salt och vitlök, lägg sedan i grönsakerna. Låt de ta upp kryddorna utan att få färg. Häll sedan över kokande vatten så att det täcker och i med en skvätt fond. Låt koka tills grönsakerna är mjuka. (Det tar inte lång tid för squashen men se till att potatisen också är riktigt mjuk.) Ta upp grönsakerna ur vattnet och puréa dem med en stavmixer, häll i kokvattnet lite i taget för att få den konsistens du vill ha. Häll ut resten av kokvattnet eller spara det för att späda ytterligare senare. Häll purén tillbak i kastrullen och låt koka upp. Häll i chilin, chiliflaksen, lite mer fond, lite mer spiskummin och justera smaksättningen så som du tycker är lämpligt. Servera med t ex en klick creme fraiche.

Parmesanstänger

Skär smördeg i 10 cm långa och 1 cm breda styänger. Lägg på en plåt och riv över rikligt medparmesan. Grädda i 8-10 minuter i 200 grader.

Quesadillas

Bred salsa på två vetetortillas. Lägg riven ost på den ena och några skivor salami, och ännu lite mer ost. Lägg den andra tortillan över som en dubbelmacka. Stek dessa på medelvärme i en torr stekpanna på båda sidor tills ytan fått färg och är krispig och osten inuti har smält. Skär i tårtbitar och servera genast (annars blir de mjuka). Riktigt gott till soppa eller bara som ett snack med guacemole till.  

6 reaktioner till “Butternutsquash-soppa med chili

  1. Mmm, hurra för soppa i allmänhet och pumpasoppa i synnerhet. Vi kör vår pumpasoppa med lite indiskt tema med kokosmjölk i. Jag gillar den.

  2. Mmm så gott med en mustig soppa i höstrusket. Jag funderar på om man kan använda innanmätet till halloweenpumpan på samma sätt kanske? De är ju rätt lika i smak, butternutpumpan och vanlig orange pumpa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s