Bläckfiskmackor

I torsdags var jag ute och drack vin med jobbet. Tyvärr går vi bara ut när någon slutar, men det är trevligt i alla fall. Vinet flödar ofta vid dessa tillställningar, så efter tre glas på fastande mage drog jag mig hemåt för att laga middag. Planen var att laga pasta med musslor och bläckfisk, så jag hade tinat upp lite bläckfisk jag hade i frysen. Pasta är ju alltid bra att laga eftersom det går fort. Men när jag kom hem var Christopher inte alls sugen på pasta, så vi funderade på vad vi kunde äta som han var sugen på. Och samtidigt ville vi ju använda upp bläckfisken. Kanske var det för att jag läst detta inlägg hos NQN samma dag som bläckfiskmackor dök upp i huvudet. I så fall är jag otroligt tacksam för inspirationen för detta var fruktansvärt jättegott! Perfekt mat efter några glas vin också, bör tilläggas… 🙂

Det hade såklart blivit ändå godare med hemmagjord aioli med klockan halv tio på kvällen när man är tokhungrig, var det inget alternativ. Istället fick det blir Hellmans majonnäs (den bästa köpesorten) blandat med pressad vitlök. Det dög det också.

Bläckfiskmackor, 2 portioner

2 bläckfisktuber

olivolja

1 vitlöksklyfta

2 tsk chiliflakes

1/2 citron, saften av

4 skivor gott bröd, rostat

smör

aioli (eller som i detta fall, lite Hellmans majonnäs med en pressad vitlöksklyfta i)

babyspenat

Skär bläckfisken i 1 cm breda ringar. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna, på medelvärme. Lägg i bläckfisken, pressa i vitlök, strö över chiliflakes, salta och strö över lite vitpeppar. När de börjar se klara ut (efter 3 min ca), sänk värmen och pressa över rikligt med citron. Rosta under tiden brödet, bred på smör, lägg lite babyspenat på två av skivorna, kleta på lite vitlöksmajonnäs, lägg på bläckfisken och sen lite mera majo. Pressa eventuellt över lite mera citron. Lägg på ‘locken’ och dela varje dubbelmacka på hälften. Hugg in!

5 reaktioner till “Bläckfiskmackor

  1. Lät inte helt fel.

    Jag var länge inte sån stor anhängare av bläckfisk, men efter att ha fått en helt underbar bläckfisk cappaccio på Doc Italiano blev jag såld. Men, jag har fortfarande inte fått mjällare och godare bläckfisk än där, så en eloge till Doc Italiano (rekommenderas nästa gång du besöker Skåne).

    1. Vart ligger Doc Italiano? Det stallet vill jag latt testa! Jag vet inte om det ar skillnad pa 10-armad och 8-armad blackfisk? Jag anvande 8-armad (squid) och den var mjall och fin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s