Kryddgårdssås till fisk

Jag tror att detta recept kommer från någonstans där mina föräldrar brukar köpa röding. Helt fantastisk sås till fisk i allmänhet och i synnerhet till röding. I helgen stekte mamma rödingfiléer i smör med skinn på ena sidan och serverade dem med stekta pilgrimsmusslor, fräst vårlök, kokta morötter, kokt potatis och denna underbara sås. Vi fick vänta en god stund innan vi orkade med marängsuisse till efterrätt.

Receptet är för fyra personer, men om du som jag tycker att fisk kräver sås så gör lite mer, den försvinner så lätt.

Kryddgårdssås, 4 portioner

50 g smör

2,5 dl creme fraiche

2 dl mjölk

1/2 dl vitt vin

1 tsk dijon (gärna grön)

fiskfond

3 äggulor

20 g blandade örter

1/5 lime, rivet skal av

salt & peppar

Blanda alla ingredienserna utom gulor och örter. Rör tills det kokat ihop. Montera sedan såsen i äggulorna. Värm så att såsen tjocknar, men det får inte koka. Häll i örterna och servera.

6 reaktioner till “Kryddgårdssås till fisk

  1. Hej, vad menas med att: efter att kokats ihop ” montera sedan såsen i ägggulorna” värm så det… Undrande.
    Ulla-Maj Nyström

    1. Hej Ulla, vad jag menar är:
      Blanda alla ingredienser utom gulor och örter i en kastrull låt koka upp. Montera därefter såsen i äggulorna (montera innebär att man droppar i lite av såsen i gulorna, rör om, häller i lite till, rör om osv. Sen häller man tillbaka äggulesåsen i kastrullen. Detta för att gulorna gradvis ska vänja sig vid den varma såsen; hade man hällt i dem på samma gång hade de tillagats i kontakt med den varma såsen.) och värm sedan såsen tills den tjocknar (under omrörning) – men den får inte koka. (Detta igen pga äggulorna, vi vill inte att de ska tillagas och såsen skära sig).

      Hoppas min förklaring hjälpte!

      Hanna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s