Förra året fyllde Christopher år på en lördag, och var tvungen att jobba ända tills klockan åtta på kvällen. Jag som älskar födelsedagar (andras) tyckte förfärligt synd om honom och ställde mig i köket och lagade en extra god middag till honom. På Borough Market hade jag på förmiddagen köpt en massa goda ingredienser som på kvällen blev förvandlade till jordärtskockssoppa med stekta pilgrimsmusslor, gräddbakad fasan med hasselbackspotatis och till sist en god tårta med flädergrädde och lemoncurd. Så i år var jag ju tvungen att överträffa detta. (Ibland förbannar man sig själv…)


Eftersom vi hade lunch och kalas planerat på hans födelsedag (söndag) lagade jag något gott till oss på lördagen istället. Det blev svamptoasten och en suuuupergod hjortstek. Receptet lånade jag från DN, och det var verkligen en fullträff. Roast potatoesarna (härlig svengelska va?!) blev perfekta för att jag använde gåsfett, men inte vilket gåsfett som helst, utan gåsfett med karljohan-smak. Christopher sa att de var de godaste roast potatoes ever. Tack tack! 🙂

Som ni märker inhämtar jag inspiration lite varstans, men såsen improviserade jag faktiskt fram alldeles själv.


Hjortstek med portvinssås och roast potatoes, serves 4
800 g – 1 kg hjortstek
hela pepparkorn
färsk timjan
2 lagerblad
10 skivor bacon
lite olivolja
Maris Piper-potatis
gåsfett
salt
vitpeppar
en klick smör
mjöl/idealmjöl
2 dl grädde
2 dl mjölk
2 msk portvin
1-2 tsk rönnbärsgelé
colorit
en skvätt viltfond
steksky
lite salt
vitpeppar
Putsa steken. Mortla pepparkornen och blanda med repad timjan. Klappa in detta runtom på steken. Salta runtom. Lägg baconskivor så att det täcker steken på ovansidan och vik in ändarna under steken. Tryck in lagerblad under baconet. Ringla lite olivolja i en ugnsfast form och lägg i steken. Stick in en köttermometer i mitten på den tjockaste delen. Sätt in i mitten av en 150-gradig ugn i ca 1,5 timme. Ta ut steken när termometern visar 70 grader, låt vila under folie ca 15-20 minuter. Skär sedan i skivor.
Skala under tiden potatisen och dela på hälften om de är stora och koka några minuter i saltat vatten. Lägg rikligt med gåsfett i en ugnsfast form och ställ in i ugnen tills det smält. Ta ut formen och lägg över potatisen. Rör runt så att potatisarna blir täckta med fett. Strö över salt och vitpeppar. Sätt in formen i samma ugn som steken, men under till. När du tagit ut steken, höj till 200 grader och flytta upp potatisen och låt de bli gyllenbruna och fina under de 15-20 minuter som köttet vilar.
Sila stekskyn från formen. Smält en klick smör i en såspanna, på låg värme, strö över mjöl/idealmjöl, vispa och häll i grädde och mjölk. Häll i en del av köttsaften. Låt koka upp under omrörning och häll i portvin, gelé, viltfond, salt, vitpeppar. Färga såsen ljusbrun med colorit. Smaka av och häll kanske i lite mer steksky.
Servera alltihopa med t ex kokt broccoli.
Åh! Jag vill också bo i England! (Jag har precis hittat hit men tror mig ha kommit fram till att du är en skånetös i London, så jag är helt sjuk av avund).
Och jag vill att vi ska ha supper clubs i Malmö. Oavsett om de serverar mat som jag kan äta eller inte, bara de existerar.
Hej! Du har alldeles ratt, jag ar en Skanetos som bott har i 2,5 ar. Det ar en underbar stad, du far ta dig en weekend, vetja! 🙂 Har precis snabbkikat pa din blogg – superfin! Och visst hade supperclubs i Malmo varit nat! Om du startar en sa drar jag med alla mina vanner dit nar jag kommer hem och halsar pa! 🙂