Tårta med hasselnötsmaräng

Först hade jag tänkt göra Morbergs Schwarzwaldtårta, och denna blev ganska lik, men dock utan de attribut som kännetecknar Schwarzwaldtårtan (chokladen). God blev den dock, och glutenfri, vilket är perfekt när man inte är sugen på att baka dubbla tårtor och en i vänskapskretsen är glutenintolerant.

Något jag dock upptäckt är att det vi kallar Schwarzwaldtårta inte är samma tårta som kallas Blackforest gateau i England, men om man googlar Schwarzwälder torte, så är tårtan man får fram på bild ett mellanting av dessa, dock utan marängbotten, men med mer grädde än den engelska.

Tårta med hasselnötsmaräng, 10 portioner

3 dl hasselnötter

4 dl florsocker

3 äggvitor

75 g mörk choklad

1 dl färdig vaniljkräm

5 dl vispgrädde

1 tsk vaniljsocker

4 msk kakao av god kvalitet

Mal nötterna i en mandelkvarn och blanda med florsockret i en skål. Vispa äggvitorna riktigt fasta och vänd ner nötblandningen i marängen. Försök att blanda dessa utan att röra för mycket. Bred ut marängen på bakplåtspapper och forma två lika stora cirklar (ca 20 cm i diameter). Baka i 150 grader 15-20 minuter. Ta ut plåtarna och lossa bottnarna med en vass kniv, låt de sedan svalna på plåten. När de svalnat, smält chokladen i vattenbad och pensla på båda bottnarna. Låt torka.

Vispa grädden med vaniljsockret, fördela på två skålar. Blanda i vaniljkräm och kakao i den ena. Lägg en botten på ett tårtfat och bred hälften av chokladgrädden över. Bred sedan på ungefär hälften av grädden. Lägg på nästa botten och lägg på resten av kakaokrämen. Spritsa grädde i valfritt mönster ovanpå. Hyvla över choklad.

2 reaktioner till “Tårta med hasselnötsmaräng

  1. Endast Sverige Schwartzwaldtårtor med maräng har, skulle man kunna säga! Originalet är med chokladbotten och körsbär. Upptäckte jag en gång på forntiden, när jag var au-pair i Schweiz och vi skulle ha just den tårtan till ett kalas. Jag blev minst sagt förvånad, när den dök upp! 😉

    1. Ja, visst ar det lustigt att vi forvanskat den sa?! Men god ar den ju i alla fall! I England har man korsbarsvarianten med chokladkaka, men har inte haft tillfalle att smaka den annu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s