Mammas goda kaka

Jag är (tyvärr) inte särskilt förtjust i äpplekaka. Kanske beror det på kombinationen äpple och kanel, men jag är inte säker. Min kära mor däremot fullkomligen älskar äpplekaka. Kanske beror det på att hon förr var allergisk mot äpplen och det var enda sättet för henne att äta dem (tillagade alltså). Mamma älskar dessutom att baka och laga mat, så när jag växte upp blev det mycket gott till middag och fika.

Frukten är i

Det blev alltså mycket äpplekaka hemma och mamma såg alltid så ledsen ut när jag inte vill ha. Men det fanns en äpplekaka som jag faktiskt tyckte om – denna.

Med smör och pärlsocker

Jag har gjort den med päron här, men den är jättegod med rabarber eller vilken annan frukt som helst. Busenkelt recept och busenkel att göra. Den blir så god och krispig uppe på för att man hyvlar över smör som får smälta ner i kakan. Muuums!

Gyllenbrun och fin!

Passar också utmärkt för braspanna, men dubbla eller tredubbla då receptet.

Mammas goda kaka, 4 portioner

2 ägg

2 dl socker

2 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

smör

pärlsocker

valfri frukt

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i mjöl och bakpulver. Smörj en form och häll i smeten. Tryck i frukten (med rabarber hade jag dock lagt dem på botten av formen och hällt smeten ovanpå). Skiva kallt smör med osthyvel och lägg över hela formen. Strö över pärlsocker. Baka i 175 grader ca 30 minuter. Servera med vaniljsås eller glass, gärna medan kakan fortfarande är varm.

Annons

4 reaktioner till “Mammas goda kaka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s