Jag är (tyvärr) inte särskilt förtjust i äpplekaka. Kanske beror det på kombinationen äpple och kanel, men jag är inte säker. Min kära mor däremot fullkomligen älskar äpplekaka. Kanske beror det på att hon förr var allergisk mot äpplen och det var enda sättet för henne att äta dem (tillagade alltså). Mamma älskar dessutom att baka och laga mat, så när jag växte upp blev det mycket gott till middag och fika.

Det blev alltså mycket äpplekaka hemma och mamma såg alltid så ledsen ut när jag inte vill ha. Men det fanns en äpplekaka som jag faktiskt tyckte om – denna.

Jag har gjort den med päron här, men den är jättegod med rabarber eller vilken annan frukt som helst. Busenkelt recept och busenkel att göra. Den blir så god och krispig uppe på för att man hyvlar över smör som får smälta ner i kakan. Muuums!

Passar också utmärkt för braspanna, men dubbla eller tredubbla då receptet.
Mammas goda kaka, 4 portioner
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
smör
pärlsocker
valfri frukt
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i mjöl och bakpulver. Smörj en form och häll i smeten. Tryck i frukten (med rabarber hade jag dock lagt dem på botten av formen och hällt smeten ovanpå). Skiva kallt smör med osthyvel och lägg över hela formen. Strö över pärlsocker. Baka i 175 grader ca 30 minuter. Servera med vaniljsås eller glass, gärna medan kakan fortfarande är varm.
Den varianten är god. Prova att göra den med plommon någon gång – blir också gott! 🙂
Det ska jag absolut gora! Tack for tipset!