Calamari och ugnsbakad pommes frites

Inte så pjåkigt va?!

Ni kanske tror att jag har fått dille på bläckfisk, och det är kanske sant. 🙂 Hittills har jag haft bläckfisk i både skaldjur med potatis och goda mackor så näst på tur var hemmagjorda calamari. Hur gott som helst och ljusår ifrån de svårtuggade bläckfiskringarna man kan få om man äter ute. Ni vet de som består av mer frityrsmet än fisk och som hälls djupfrysta i fritösen. Usch.

Nästan klara.

Detta är något helt annat. Färsk bläckfisk, med lite panering och paprikapulver, friterade precis innan de serveras blir mjälla och fina och smakar ljuvligt. Tillsammans med ugnsbakade pommes frites och aioli (eller i detta fall fuskvarianten Hellman’s + pressad vitlök) är de perfekta till fredagsölen.

Goda pommes i ugnen.

Calamari med ugnsbakad pommes frites, 2 portioner

ett gäng potatisar

olivolja

persillade

salt och vitpeppar

4-5 bläckfisktuber

3 msk mannagryn

2 msk majsmjöl

1,5 tsk paprikapulver

en nypa salt

matolja eller annan neutral olja

Till servering:

lime- och citronklyftor

aioli

Tvätta potatisen men behåll skalet på. Skär i stavar. Häll lite olivolja i en braspanna och sprid ut potatisen. Strö över persillade, salt och peppar och rör om så att det blir jämnt fördelat. Sätt in i 200-gradig ugn i ca 40 minuter. Rör om då och då.

Skär bläckfisktuberna i ringar. Häll mannagryn, majsmjöl, paprikapulver och salt i en stor fryspåse och skaka runt. Lägg i bläckfisken och skaka så att paneringen fördelas jämnt. När potatisen är färdig så börja fritera calamarin. Hetta upp 2 cm högt med matolja i en stor kastrull/sauteuse. Testa så att oljan är tillräckligt varm genom att fritera en liten brödbit, om den blir gyllenbrun och fin är oljan varm nog. Ta upp brödbiten och lägg försiktigt ned en handfull calamari. Akta dig från oljestänk och fritera dem tills de är gyllenbruna på båda sidor. Fiska upp dem med en tång eller hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper. Fortsätt att fritera några i taget tills alla är klara. Servera bums!

3 reaktioner till “Calamari och ugnsbakad pommes frites

    1. Forlat!!! Jag lovar att det inte ar en konsipration mot dig. Men nar du val slutar med LCHF sa har du iaf lite tips 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s