Söndagsstek – pork belly

Vi har verkligen anammat söndagssteken de sista veckorna, utan att riktigt vara medvetna om det. Det är väl vädret och årstiden som gör att man vill äta kött, sås och potatis varje söndag. Och vad passar egentligen bättre en söndag när regnet står i backen?!

Jag brukar lägga mest fokus på köttet och de roast potatoes som jag nu är riktigt grym på att göra. Men i England är en Sunday roast så mycket mer. Yorkshire puddings, stuffing och gärna typ 5 sorters grönsaker. Jag har med andra ord mer att lära, men det kommer, jag lovar.

I söndags lagade jag ännu en gång sidfläsk som stek, förra gången blev den lite torr, men denna gången blev den riktigt lyckad. Svålen (crackling på engelska, låter betydligt trevligare eller hur?) blev knaprig och fin och köttet undertill mört och fint.  

Fler recept på  söndagsmiddagar: kyckling med timjan, poussins med rosmarin och citron, Julia Childs boeuf bourguignon, fläskfilé med konjak och dijonsenap, hjortstek med bacon.

Pork belly stek, 2 portioner

800 g sidfläsk med svålen kvar

salt

svartpeppar

olivolja

Häll lite olivolja i en ugnsform. Skåra svålen och klappa in salt och peppar runt om köttet. Lägg köttet i formen och ställ in det i ugnen på 220 grader i 20-30 minuter för att krispa till svålen. Sänk temperaturen  till 175 grader och stek köttet ytterligare en timme. Låt steken vila 10 minuter innan servering.

Roast potatoes, 2 portioner

5-6 potatisar

2-3 msk gåsfett

salt & vitpeppar

Skala potatisarna och dela dem på hälften eller på tre beroende på deras storlek. Lägg dem i en kastrull och täck nätt och jämnt med vatten. Salta. Koka upp och låt koka i 5-10 minuter. Lägg undert iden gåsfettet i en annan ugnsform eller braspanna och ställ in den i ugnen så att fettet smälter. Häll av potatisvattnet och lägg potatisarna i den varma formen/braspannan. Se till så att de täcks av fett runt om. Salta och peppra. Sätt in potatisarna i ugnen när temperaturen sänkts till 175 grader, men sätt dme högre upp än köttet. Ugnsstek i ca 1 timme, tills de är krispiga och gyllenbruna.

Servera med kokta morötter och gräddsås (bottebredning, mjölk, grädde, köttsaft eller buljong, rönnbärsgelé, colorit, salt och peppar).

En reaktion till “Söndagsstek – pork belly

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s