Pasta med musslor och sambal oelek

När jag var yngre hade mamma en hel vägg i köket med kopparpannor och -formar vilket passar fint i ett lantkök. Och när mamma lagade räkor i paradiset var och varannan fredag så lagade hon det alltid i en traktörpanna av koppar. Tyvärr är det pannan ganska uttjänt nu och behöver tennas om, vilket inte är ett vanligt yrke numera eftersom folk i allmänhet gått ifrån kopparpannor.Synd tycker jag, för kopparpannor är både fina och riktigt bra.

 När jag var hemma i Sverige sist så hittade jag en helt oanvänd kopparpanna på loppis för 40 kronor, vilket såklart gjorde mig riktigt glad. Och som tur är har mamma kunnat undvara några kopparsaker till mig. Det gör mig också lycklig att smälta smör i en pytteliten kopparpanna med pip på min gasspis istället för att smälta det i micron (som vi faktiskt inte ens har).

Vi börjar med lök, vitlök och purjo.

När folk frågar mig vilket land jag föredrar av England och Sverige nu när jag har en fot i båda, så ger jag aldrig ett rakt svar, för för mig finns det inget sådant. Det konservativa i mig älskar England och dess fina gamla byggnader och att man inte ändrar sig i onödan medan den effektiva sidan av mig aldrig kommer att förstå varför de inte har anammat blandare i badrum och kök och envisas med två kranar, en för varmt och en för kallt, och varför ingen har treglasfönster. Bakåtsträvaren i mig kan ibland förfäras över att vi anammat en slit och släng mentalitet i Sverige, medan man i England uppskattar allt gammalt och fint. Det finns alltid två sidor av samma mynt…  och jag älskar båda länderna av olika skäl.

Häll i allt utom musslorna och låt småputtra.

Så tillbaka till kopparpannor. I måndags när jag kom hem helt slut efter jobbet så blev jag lycklig av att laga denna pastasås i min 40-kronors kopparpanna! 🙂

Och såhär ser den färdiga såsen ut med musslorna i. Mums!

Pasta med musslor och sambal oelek, 2 portioner

250 g pasta

1 stor schalottenlök eller 1 liten gul lök

2 vitlöksklyftor, pressade

10 cm purjolök, delad på längden och skivad

400 g krossade tomater

1/2 dl vatten

4 msk creme fraiche

2 msk eller mer av sambal oelek

en nypa socker

2 skvättar grönsaksfond eller fiskfond

salt

vitpeppar

hackad persilja

180 g musslor i lag

eventuellet lite citron-/vitlök- eller tryffelolja till servering

Koka pastan enligt anvisningar på paketet. Hetta upp lite olja i en panna och stek löken mjuk några minuter på låg värme. Tillsätt vitlök och purjo och stek några minuter till, men utan att det får färg. Tillsätt allt utom musslorna och låt det koka ihop lite. Smaka av tills du blir nöjd. När pastan är nästan klar, lägg i musslorna så att de blir varma. Servera eventuellt med smaksatt olja (det passade faktiskt fint med tryffelolja).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s