Svamplasagne

I förrgår var jag riktigt grym om man får säga så om sig själv. 🙂 Jag lyckades nämligen laga mat, ta foton och skypa med min kompis Malin på samma gång. För någon som har sådär bra koordinationsförmåga var detta en bedrift.

Kopparpannan är framme igen 🙂

Maten som lagades var en svamplasagne utan vare sig kött eller tomat, utan med svamp, pastaplattor och bechamelsås med ost. Den blev perfekt i konsistensen, krämig utan att vara geggig och riktigt god i smaken! Receptet jag hade tänkt följa var detta från Smitten Kitchen. Tyvärr är jag inte så duktig på att följa recept, detta var dessutom ett amerikanskt recept och jag var lite för trött för att räkna om allting så jag gjorde som jag brukar – jag höftade. Men det brukar ju gå bra det också. Riktigt gott blev det med gott bröd och rödvin till. Vi delade en flaska på två och löste världsproblem. Så himla gött på en tisdag. 🙂

Före...
... och efter.

Svamplasagne, 2 portioner + en liten lunchlåda

6-8 lasagneplattor

250 g blandad svamp, gärna mer (jag hade champinjoner och kastanjechampinjoner)

smör

olivolja

mjöl

5 dl mjölk

1 dl matgrädde

3 dl riven ost (jag hade röd Leicester och Manchego)

1 stor vitöksklyfta, pressad

muskotnöt

salt

vitpeppar

Ansa svampen och skiva den. Stek i omgångar i rikligt med smör och olivolja. Stek dem ganska hårt så att de behåller sin smak och konsistens i ugnen. Salta och peppra när de är klara.

Koka pastan i vatten med salt och olja så att de inte klibbar ihop. Koka i 10 minuter, häll sedan av vattnet och lägg dem på en tallrik med olja emellan varje platta så att de inte klibbar ihop.

Värm mjölk, grädde och vitlök i en kastrull. Gör en bottenredning i en annan kastrull och häll i den varma gräddmjölken lite i taget under omrörning. Låt såsen tjockna. Smaka av med rikligt med nyriven muskotnöt, salt och vitpeppar. Strö i ca 1,5 dl riven röd Leicester eller annan ost.

Häll lite ostsås i botten på en form och bred ut det med en slickepott. Lägg lasagneplattor så att det täcker botten. Bred ut ostsås på lasagneplattorna och strö över svamp och strö över riven Manchego. Lägg sedan på pastaplattor och upprepa. Låt översta lagret vara pasta, ostsås och riven ost.

Grädda i ca 30 minuter i 190 grader.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s