Svensk julmarknad och svensk mat i London

Igår begav jag och Anna oss till Marylebone (svenskområdet här i London) och besökte Svenska Kyrkan i Londons julmarknad. Det var fullsmockat med folk så det gick inte direkt att foton, men ni kan få en beskrivning i alla fall. 🙂

På nedersta våningen var själva marknaden med Liljeholmens ljus, gammaldags juldekorationer, vitmossa, julgransbelysning och såklart matvaror. Det fanns ett bra utbud av godis, både Bilar, Marabouchoklad och Dumle bland annat. I brödståndet var det nog mest kö, de hade grovt bröd (som några svenskar glatt utropade), tunnbröd (som jag var tvungen att köpa) och såklart pepparkakor i stora lass.

I ett annat matstånd kunde man köpa allt det som är svårt eller omöjligt att hitta i engelska matbutiker. Vanlig sirap, Heinz chilisås, färsk jäst, Abba-sill, Estrella-chips och mycket mer.

Lycka! 🙂

 

Det jag släpade med mig hem var följande: Dumle som tillsammans med choklad, marshmallows och nötter blir Leilas rocky road (helt ljuvligt god), färsk jäst så jag kan baka lussebullar, torr jäst tar nämligen en evighet att kicka igång. Tunnbröd för att det är så förbannat gott, vanlig ljus sirap så pepparkakorna kan smaka som de ska, en burk ansjovis till Jansson och en burk pepparkakor att ta med till kontoret.

Efter lite matshopping gick vi upp en våning till caféet och fikade. Man sitter i själva kyrkosalen på bänkar och de har ett bra utbud av smörgåsar (julskinka; räkor och ägg; köttbullar och rödbetssallad; rökt lax), prinsesstårta, daimtårta, lussebullar, kanelbullar och flera småkakor. Vi började med varsin smörgås, och sen en goood hembakad kanelbulle. Riktigt gott!

Man kunde också dricka glögg eller äta en svensk korv med bröd. Härligt!t

Det enda trista är att det är ganska dyrt. Men det är det trots allt värt. Jag släpar med mig enorma mängder mat varje gång jag varit hemma, men man kan inte släpa på hur mycket som helst, så vid speciella tillfällen som till jul så är det helt klart värt det.

Annons

2 reaktioner till “Svensk julmarknad och svensk mat i London

  1. Svenska kyrkans julmarknad har jag också varit på några gånger när jag bodde i UK. Helt lycklig över alla svenska godsaker, men som du skriver, lite dyrt. Men kostar det så smakar det! (eller om det brukar vara tvärtom..) Och lite svensk måste man ju få känna sig – utomlands inte minst!

    1. Ja, det är dessutom helt surreal när man hör folk prata svenska överallt – i London. 🙂 Vart i England bodde du?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s