Min mamma brukade alltid (och gör det fortfarande) göra skillnad opå vardagsmat och helgmat. På vardagarna brukade vi ha, korv med mos, köttbullar och soppor t ex. Och på helgen gick hon all out med skaldjur, biff eller vilt.


Jag har tagit efter mamma på den punkten, och jag tror att vi alla försöker göra helgen lite festligare. Det är bara det att jag inte lagar lika mycket husmanskost som mor min. Istället blir det mer pasta, helt andra soppor än min mamma och gärna vill jag prova nya recept och råvaror. Men ibland tycker även jag att det är gott med husmanskost. Förra veckan blev det spenatstuvning med stekt potatis, korv och stekt ägg. Mums, det gick hem även hos engelsmannen.

Jag hade inte lagat detta tidigare och heller inte frågat mamma om något recept, men den smakade faktiskt som mammas. Jag antar att vi inte konstrade till det någon av oss, och egentligen är det ju bara bechamelsås med spenat i. Men gott är det, i vilket fall.
Spenatstuvning med stekt potatis, ägg och korv, 2 portioner
4 stora potatisar
smör
olivolja
salt
vitpeppar
socker
mjöl
mjölk
muskotnöt
fryst hackad spenat
ägg
korv
Skala potatisen och skär i tärningar. Stek på medelvärme i rikligt med smör och olja tills de är klara. Krydda med salt, peppar och en nypa socker (viktigt). Gör en bottenredning och häll i mjölk (det går fortfarande med varm mjölk), vispa hela tiden och låt tjockna. Smaka av med salt, vitpeppar och riven muskotnöt. När såsen tjocknat, lägg i så mycket spenat du tycker är lämpligt (jag tog ca 400 g till 7,5 dl mjölk). Låt såsen bli varm. Stek ägg och korv och servera.