Kyckling med stiltonsås och gratinerad fänkål

Denna rätt ser ganska beige ut (särskilt i dåligt vinterljus) men jag lovar att den i alla fall inte smakar beige! Stiltonsmaken finns där, men den tar inte över. Fänkålen är härligt mjuk och smakar lite salt från osten och friskt från citronsaften. Testa detta om du är sugen på en annorlunda grönsaksrätt någon dag.

Jag använde kycklinglår till denna rätt, dels för att det är billigare än kycklingfilé, men också för att det har mycket mer smak i köttet och så tycker jag mer om det mörkare  och saftiga köttet. Föredrar du filé så kör på det.  

Bubbel, bubbel...
Klart!

Kyckling med stiltonsås och gratinerad fänkål, 2 portioner

olivolja

3 kycklinglår

10 cm purjolök, skivad

2,5 dl matgrädde

1 isbit hemmagjord kycklingbuljong (eller en skvätt kcklingfond)

70 g Stilton

1 tsk mild chilisås, t ex Heinz

salt

vitpeppar

 

1,5 fänkål

2 vitlöksklyftor, skivade

olivolja

salt

vitoeppar

1/2 citron, saften av

5 dl grönsaksbuljong

riven ost

Skär bort skinnet på kycklingen och ta bort benen. Skär köttet i bitar. Stek i olivolja, med salt och peppar. Ta kycklingen ur stekpannan  och stek purjon. Lägg tillbaka kycklingen i pannan och häll i grädde och buljong. Servera med ris och gratinerad fänkål (se nedan).

Skölj fänkålen och skär i klyftor. Skiva vitlöken. Fräs både och i lite olivolja utan att det tar färg. Häll i salt, peppar, buljong och citronsaft. Koka upp och koka i ca 20 minuter tills fänklen är mjuk. Häll av vattnet och lägg i en form. Strö över riven ost och gratinera i 200 grader ca 15 minuter.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s