Denna rätt ser ganska beige ut (särskilt i dåligt vinterljus) men jag lovar att den i alla fall inte smakar beige! Stiltonsmaken finns där, men den tar inte över. Fänkålen är härligt mjuk och smakar lite salt från osten och friskt från citronsaften. Testa detta om du är sugen på en annorlunda grönsaksrätt någon dag.
Jag använde kycklinglår till denna rätt, dels för att det är billigare än kycklingfilé, men också för att det har mycket mer smak i köttet och så tycker jag mer om det mörkare och saftiga köttet. Föredrar du filé så kör på det.


Kyckling med stiltonsås och gratinerad fänkål, 2 portioner
olivolja
3 kycklinglår
10 cm purjolök, skivad
2,5 dl matgrädde
1 isbit hemmagjord kycklingbuljong (eller en skvätt kcklingfond)
70 g Stilton
1 tsk mild chilisås, t ex Heinz
salt
vitpeppar
1,5 fänkål
2 vitlöksklyftor, skivade
olivolja
salt
vitoeppar
1/2 citron, saften av
5 dl grönsaksbuljong
riven ost
Skär bort skinnet på kycklingen och ta bort benen. Skär köttet i bitar. Stek i olivolja, med salt och peppar. Ta kycklingen ur stekpannan och stek purjon. Lägg tillbaka kycklingen i pannan och häll i grädde och buljong. Servera med ris och gratinerad fänkål (se nedan).
Skölj fänkålen och skär i klyftor. Skiva vitlöken. Fräs både och i lite olivolja utan att det tar färg. Häll i salt, peppar, buljong och citronsaft. Koka upp och koka i ca 20 minuter tills fänklen är mjuk. Häll av vattnet och lägg i en form. Strö över riven ost och gratinera i 200 grader ca 15 minuter.