Kaningryta med torr cider

Kanin är kanske inte så vanligt att man äter hemma, i alla fall så gjorde aldrig jag det. Här i England har jag ätit det några gånger. Tydligen var det vanligare på 50- och 60-talet att man åt kanin här, men det verkar vara på tillbakavägen.

Kaninköttet påminner om kycklingens mörkare kött, både i färg och smak, men kaninköttet har lite mer sötma.

Kaningryta med torr cider, 3 portioner

olivolja

300 g kaninkött i bitar

4 skivor bacon, i bitar

mjöl

1 stor schalottenlök/liten vanlig lök

1/2 fänkål, skivad

2 morötter, skivade

2 kvistar timjan

1 lagerblad

salt och peppar

1 skvätt viltfond

500 ml torr engelsk cider

1 tsk honung

1 liten vitlöksklyfta, pressad

1 tsk tomatpuré

colorit

salt och peppar

Stek baconet i lite fett och plocka ur stekpannan. Stek kaninköttet i samma panna så att det får lite stekyta, salta och peppra lite. Lägg bacon och kanin i en ugnsfast gryta, strö över mjöl och skaka runt. Ställ grytan i ugnen utan lock i 175 grader 5-10 minuter så att köttet får färg. Skaka grytan och ställ in den lika länge igen så att de andra köttbitarna också får lie färg. Stek under tiden fänkål, lök och morot några minuter i samma stekpanna som innan men låt det inte ta färg. Häll över grönsakerna i grytan, häll i cider, honung, fond och lägg i kryddorna. Lägg på locket och ställ in i ugnen ca 1 timme.

Sila grytan efter en timme, och ta bort kryddorna. Reducera såsen till önskvärd konsistens och smak. Jag lade i lite tomatpuré, pressade i lite vitlök, salt och peppar, och lite colorit för färgens skull. Servera med ris eller roast potatoes.

En reaktion till “Kaningryta med torr cider

  1. Tråkigt nog uppskattas inte Kanin i Sweden som du kanske vet. Synd på så rara och goda råvaror.

    Ser smakligt ut.

    roffekock

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s