Kanin är kanske inte så vanligt att man äter hemma, i alla fall så gjorde aldrig jag det. Här i England har jag ätit det några gånger. Tydligen var det vanligare på 50- och 60-talet att man åt kanin här, men det verkar vara på tillbakavägen.
Kaninköttet påminner om kycklingens mörkare kött, både i färg och smak, men kaninköttet har lite mer sötma.
Kaningryta med torr cider, 3 portioner
olivolja
300 g kaninkött i bitar
4 skivor bacon, i bitar
mjöl
1 stor schalottenlök/liten vanlig lök
1/2 fänkål, skivad
2 morötter, skivade
2 kvistar timjan
1 lagerblad
salt och peppar
1 skvätt viltfond
500 ml torr engelsk cider
1 tsk honung
1 liten vitlöksklyfta, pressad
1 tsk tomatpuré
colorit
salt och peppar
Stek baconet i lite fett och plocka ur stekpannan. Stek kaninköttet i samma panna så att det får lite stekyta, salta och peppra lite. Lägg bacon och kanin i en ugnsfast gryta, strö över mjöl och skaka runt. Ställ grytan i ugnen utan lock i 175 grader 5-10 minuter så att köttet får färg. Skaka grytan och ställ in den lika länge igen så att de andra köttbitarna också får lie färg. Stek under tiden fänkål, lök och morot några minuter i samma stekpanna som innan men låt det inte ta färg. Häll över grönsakerna i grytan, häll i cider, honung, fond och lägg i kryddorna. Lägg på locket och ställ in i ugnen ca 1 timme.
Sila grytan efter en timme, och ta bort kryddorna. Reducera såsen till önskvärd konsistens och smak. Jag lade i lite tomatpuré, pressade i lite vitlök, salt och peppar, och lite colorit för färgens skull. Servera med ris eller roast potatoes.
Tråkigt nog uppskattas inte Kanin i Sweden som du kanske vet. Synd på så rara och goda råvaror.
Ser smakligt ut.
roffekock