Min stackars mamma har det inte lätt. I söndags skulle jag baka lussekatter men hittade inte receptet så jag fick ringa mamma och som tur är kan hon det i huvudet så hon slapp i alla fall leta upp det! Tack snälla mamma! 🙂

Jag gjorde dels vanliga lussebullar och dels vaniljbullar av samma deg. Bara kavla ut degen och bred smör på och strö över rikligt med socker och vaniljsocker. Rulla ihop och skär i bitar och grädda i bullformar istället.

Lussebullar är ju alltid godast nybakade, men ett bra tips är att dela dem längsgående, rosta och breda smör på. Funkar bra till frukost. Annars går det såklart utmärkt att frysa dem också. 🙂
Min deg hade lite för lite saffran i sig eftersom jag inte hade pulvret utan de hela ståndarna. Jag höftade till och tog inte tillräckligt, men det funkade fint att mortla med strösocker i alla fall.
Upptäckte precis att jag inte tagit några foton av gräddade lussekatter, utan bara ogräddade, så ni får föreställa er hur de ser ut. 🙂 Var helt säker på att jag tagit foton efter gräddning också, men tyvärr inte.
Lussekatter, ca 30-40 st
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 dl socker
1 ägg
ca 850 g mjöl
1 tsk malen kardemumma
ca 1/2 g saffran
Smält smöret. Blanda med mjölken och värm tills fingervarmt. Smula jästen i en bunke och häll i lite av mjölkblandningen och rör om. Tillsätt sedan resten av mjölkblandningen, häll i kardemumma och saffran, socker och ägg. Blanda och tillsätt sedan mjölet lite i taget. Blanda med degkrokar på elvispen eller i en assistent tills degen släpper från kanterna. Strö lite mjöl över degen och låt den jäsa övertäckt en halvtimme. Arbeta sedan degen på bakbord och dela upp i fyra bitar. Rulla varje bit till en rulle och dela den på mitten. Dela sedan dessa två bitar på mitten och sedan de bitarna på mitten igen så att du har 8 bitar. Forma dessa till enkla eller dubbla lussebullar. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa på plåten täckt med en bakduk. Tryck i russin där sig bör och pensla med ett uppvispat ägg innan gräddning. Grädda i 225 grader, högt upp i ugnen tills de är gyllenbruna och fina. (Tiden varierar från ugn till ugn men runt 10 minuter). Min ugn bakar ojämnt så jag vänder plåten i halvlek för att få bäst resultat.
Använd en av de fyra stora bitarna deg till vaniljbullarna. Kavla ut, bred på smör, strö över socker och vaniljsocker. Rulla ihop från långsidan. Nyp ihop skarven och skär i 2-3 cm breda skivor och lägg dem med snittytan nedåt i en bullform. Pensla med ägg och strö över pärlsocker innan gräddning.
En reaktion till “Lussekatter”