
Ännu ett recept från kära mamma. I hennes receptbok heter dessa mandelmusslor Evys mandelmusslor. Jag vet tyvärr inte vem denna Evy är, men receptet är fenomenalt! Jag har inte bakat mandelmusslor tidigare och har alltid trott att det var svårt och pilligt. Det kanske det kan vara, men inte med detta receptet i alla fall.
Jag fick såklart några väldigt användbara tips (och formar) från mandelmussel-proffset mamma, och de tipsen delar jag gärna med mig av!

Mamma maler alltid mandeln själv och trots att jag har en grym mandelkvarn var jag lite lat och använde färdigmalen, vilket gick utmärkt. Jag räknade då upp 25 hela mandlar (jag gjorde en halv sats) och vägde dem och tog lika mycket av den malda mandeln. Tyvärr glömde jag skriva ner hur mycket 25 sötmandlar väger, men det är inte så svårt att väga dem.
Mandelmusslor, ca 100 st
500 g kallt smör
250 g florsocker
1 ägg
50 st mandel, males (du kan skålla dem först och ta av skalet men det behövs inte)
600 g vetemjöl
10 st bittermandlar, males
Blanda alla ingredienser i en bunke med mixer eller degkrokar på elvispen. Tryck sedan ut degen med tummarna i mandelmusselformar, gärna så tunt du kan, då blir de sprödast och finast. Detta tog inte alls så lång tid som jag trodde det skulle ta. Har ni tryckt ut pajdeg förut så går detta snabbt och lätt. Ställ så många formar du får plats med på en plåt och grädda i 200 grader tills de blivit gyllenbruna och fina. Ta dem av plåten och vänd dem upp och ner på bakbordet. Låt dem vila ca 1 minut innan du lätt slår formen nedåt bordet så att kakan lossnar (formarna är fortfarande varma så använd en grytvante eller diskhandduk). Låt kakorna svalna upp och ned. Stapla de sedan efter mönster i kakburken så tar de minst plats. Fyll med lättvispad grädde och favoritsylt precis innan servering så de behåller sprödheten.
Diska formarna endast i hett vatten och låt dem lufttorka på en handduk (annars får du fett på diskhandduken) så släpper kakorna lätt.
25 st sötmandlar väger ungefär 40 g.
Tack för ett bra recept! 🙂