Ciderkyckling med krämig sås och gratinerad butternut squash

Mumsig middagsmat!

I måndags blev middagsmaten en ren lyckoträff! Vi hade en öppnad flaska torr cider som jag utgick ifrån, butternuten skrek från kylen att den ville bli uppäten och jag hade tinat upp kyckling. Vissa saker är visst bara meant to be för detta blev SUPERgott! Testa vetja! 🙂

Kycklingen blev riktigt mör och fin och smakrik eftersom jag använde lår. Föredrar du filé så funkar det med. Såsen blev helt gudomlig (om jag får vara så ödmjuk och säga det om min egen skapelse), lite syrlig av cidern, en kick av senapen och lite sötma från chilisåsen. Och butternuten, den var så mycket bättre än förväntat. Eftersom pumpaköttet blir väldigt mjukt och mosigt och smakar ganska sött, passar det bra att bryta av med en knytnäve av fräscha smaker i form av vitlök, persilja, salladslök och parmesan. Denna skulle jag kunna äta som den är till lunch med en god bit bröd till, så gott var det!

Jag serverade den i stora bitar som man själv fick gröpa ur på tallriken. Rustikt! 🙂

Börja med att köra in butternut squashen i ugnen, och en plåt med potatisklyftor, gör sedan kycklingen och till sist såsen.

Ciderkyckling med krämig sås med gratinerad butternut squash, 2 portioner

Kycklingen:

2 kycklinglår med skinn och allt

olivolja

salt

vitpeppar

Santa Marias persillade

torr cider

Såsen:

torr cider

saften från kycklingen

en skvätt fond (grönsaks- eller kyckling-)

2 tsk dijonsenap

1 msk Heinz chilisås

3 dl matgrädde

persillade

vitpeppar

salt

Butternut squashen:

1/2 butternut squash

olivolja

salt

vitpeppar

1 vitlöksklyfta, pressad

hackad färsk persilja

2 hackade salladslökar

riven parmesan

Butternuten: Tvätta pumpan och dela den längs med på hälften. Gröp ur kärnorna. Lägg i en ugnsform och ringla över lite olivolja, salt och peppar. Ställ in i ugnen i 200 grader ca 45 minuter (tills den är mjuk helt enkelt). Hacka salladslök och persilja och blanda med pressad vitlök. Strö detta över pumpan när den är mjuk. Riv rejält med parmesan och strö över. Gratinera i 10-15 minuter i ugnen.  

Kycklingen: Hetta upp lite olivolja i en stekpanna som tål ugnsvärme (inga plasthandtag), stek kycklingen så den får fin yta, krydda med salt, peppar och persillade. Häll sedan i 2 cm högt med cider i pannan och ställ in i ugnen på 200 grader tills kycklingen är färdigstekt (ca 25-30 minuter). När den är färdig, låt köttet vila i folie medan du gör såsen.

Såsen: Häll saften från stekpannan i en såspanna (eller använd stekpannan om du vill), häll i lite mer cider (1 dl ca) och låt det reducera. Häll sedan i grädde, senap och chilisås, smaka av med buljong, persillade, salt och peppar. Låt såsen koka några minuter och tjockna lite.

Servera alltihopa med potatisklyftor. Riktigt riktigt gott!

3 reaktioner till “Ciderkyckling med krämig sås och gratinerad butternut squash

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s