Julmiddag i goda vänners lag samt Jansson och brysselkål med bacon

I lördags hade vi en liten julmiddag med vännerna Ian, Anna, David och Gaby. Vi körde på knytkalasvarianten och resultatet blev ett ganska så internationellt julbord. 🙂

Blinis med rökt lax, creme fraiche och gräslök

Anna (som har en finsk pappa och en rysk mamma) stod för förrätten; hemmagjorda blinis med rökt lax, gräslök och creme fraiche. Varmrätten blev en buffé med Olivier sallad (rysk sallad med kokt ägg, potatis, morötter, korv, rödbetor, inlagd gurka, rivet äpple och majonnäs), svensk Jansson, David och Gabys ugnsbakade skinka, roast potatoes, rödvinssås med schalottenlök, morötter med apelsinsmör, brysselkål med bacon och muskot, haricot verts och svenska köttbullar. Gott som tusan alltihopa!

För första gången testade jag att tillaga köttbullar i ugnen och sen eftersteka dem. Funkade helt perfekt!

Riktigt tjusig skinka!
Goda skinkan med grov senap från Daylesford organics.
Den ryska salladen!
Janssons frestelse!
Riktigt god brysselkål; smörstekt med bacon och riven muskot.
En tallrik full av goood mat! 🙂

Till efterrätt bjöd Gaby på smulpaj med björnbär och äpple med vaniljsås. Och efter det åkte julgodis, clementiner och mandelmusslor fram, liksom kaffe och en hel del portvin. 

Gabys perfekta smulpaj med vaniljsås.

Tyvärr vaknade jag med influensa dagen efter och fick ställa in en massa roligt, och har nu en brakförkylning… Hoppas det inte blir värre tills jag åker hem till Sverige på fredag.

Janssons frestelse, 6 portioner

10 stora potatisar

1-2 gula lökar

1/2 paket ansjovis inklusive spadet

3 dl grädde

några klickar smör

ströbröd

salt

vitpeppar

Riv potatisen och löken. Smöra en större ugnsform och lägg i hälften av potatisen och löken. Skär ansjovisfiléerna i småbitar och sprid ut dem. Lägg på resten av potatisen och löken. Häll i grädde och ansjovisspadet. Klicka ut smör. Strö över lite salt och vitpeppar och häll till sist över strödbröd så det täcker. Baka 45 min-1h i 200 grader tills potatisen är mjuk och ströbrödet krispigt.

Brysselkål med bacon

500 g brysselkål

8 skivor bacon

smör

riven muskot

salt

peppar

hackad persilja

Ansa brysselkålen, tråkigt och pilligt, men måste göras. Ta av de yttersta bladen om de är fula och skär bort den vita delen. Skölj dem och koka i saltat vatten ca 10 minuter, tills de mjuknat men ändå är fasta.

Skär baconet i bitar och stek krispigt i smör. Lägg i brysselkålen, salta, peppra och riv i muskot. Häll i hackad persilja och servera genast.

En reaktion till “Julmiddag i goda vänners lag samt Jansson och brysselkål med bacon

  1. tell me bout den där sabla influensan – har precis varit sängliggande i en vecka (!) och nu är jag så uttråkad att jag inte vet vart jag ska ta vägen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s