Saffranskaka med mandelmassa

Detta är en härligt julig kaka som mina vänner fick smaka i söndags.

Den är saftig och fin och underbart gul från saffran. Servera med lättvispad grädde och varm hallonsås. Riktigt riktigt gott!

Saffranskaka med mandelmassa, 8 portioner

2,5 dl strösocker¨

1 dl riven mandelmassa

1 dl vetemjöl

3 ägg

2,5 msk vaniljsocker

en nypa salt

125 g smält smör

1/2 g saffran

Smöra och bröa en springform. Blanda alla torra ingredienser förutom saffran. Blanda saffran i det smälta smöret. Blanda smörblandningen och äggen med de torra ingredienserna. Häll i formen. Grädda i 180 grader ca 20 minuter.  

Koka upp frysta (eller färska) hallon och mosa dem med en gaffel. Rör i socker tills den är syrlig men inte sur. Servera varm med kakan och lättvispad grädde.

11 reaktioner till “Saffranskaka med mandelmassa

  1. God fortsättning! 🙂

    Det låter gott med saffranskaka. Man ska inte vispa äggen, utan bara blanda ihop med smörblandningen?

  2. Men så gott saffranskakan smakade. Alla i sällskapet ville ha receptet :). Det blir en till att avnjuta på julafton.

    God Jul!

  3. Blev som en pannkaka. Inget bakpulver? Usch! Klart att det smakade gott med så mycket socker,mandelmassa etc.

    1. Jag tror inte bakpulvret hade orkat lyfta smeten som är ganska tung pga mandelmassan. Tråkigt att du inte gillade kakan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s