Delias Shepherd’s pie med purjolök

När jag bjöd några av mina svenska vänner på lunch hemma hos mina föräldrar ville jag ha lite engelskt tema, det funkade så bra förra året när jag serverade afternoon tea.

När de anlände fick de mulled cider, dvs engelsk torr cider som man värmer med kryddor. Hela nejlikor, hel kanel, gärna stjärnanis, en vaniljstång (eller vaniljsocker) och en nypa socker gör att cidern smakar helt fantastiskt. Jamie Oliver visade detta i hans jul-program förra året och jag nappade direkt. Till serverade jag några av mammas skurna pepparkakor och köpta oststänger. Till själva lunchen blev det Shepherd’s pie som jag inte lagat tidigare. Eftersom jag inte ville misslyckas litade jag på Delia Smith som oftast har bra basrecept. Här hittar ni receptet på engelska för fyra personer. Som vanligt höftade jag mig fram men använde hennes recept som utgångspunkt men använde 2 kg lammfärs vilket räckte till 13 personer som nästan allihopa tog om. 🙂 Till serverade jag en sallad på endiver, blåmögelost och valnötter. Det var fräscht och gott till.

Delias Shepherd’s pie, 14-16 portioner

2 kg lammfärs

olivolja

3 gula lökar, hackade

5 morötter, tärnade

1/3 kålrot, tärnad

mald kanel

färsk timjan

färsk persilja

vetemjöl

1 l köttbuljong

4 msk tomatpuré

3,5 kg potatis

mycket smör

salt

peppar

riven ost

1 stor purjolök, skivad

Stek löken mjuk i olivolja på medelvärme, ca 5 min. Lägg sedan i grönsakerna och stek 5 min till. Häll över allt i en skål. Stek färsen i samma stekpannor (det behövs 2-3 stycken annars tar det väldigt lång tid) i lite mer olja tills den är brynt och fin. Salta och peppra. Fördela grönsakerna mellan stekpannorna, strö över lite vetemjöl, häll i kanel, timjan, persilja och tomatpuré. Häll till sist i buljongen och låt småputtra ca 30 minuter tills färsblandningen är torr igen, under omrörning. Smaka av och lägg till mer kryddor, salt och peppar om det behövs.

Skala potatisen och skär i mindre bitar. Koka tills riktigt mjuka, ca 25 min. Häll av kokvattnet och vänta ca 5 minuter innan du mosar dem och tillsätter smöret, salt och peppar. Det krävs mycket smör och det är lättast att använda en elvisp, men potatisstöt går också bra.

Fördela färsblandningen på två stora formar och platta till det ordentligt. Bred ut moset ovanpå. Strö över purjolöken och till sist den rivna osten. Ställ in i 200 grader ca 25 minuter tills de fått färg.

Endivsallad med blåmögelost och valnötter, 16 portioner

4 endivhuvuden

1 bit mögelost, t ex Kvibilles ädelost

2 nävar hackade valnötter

extra virgin olivolja

Skölj endiverna och ta bort de översta bladen om de ser trista ut. Skär av stammen och sprid ut bladen hela på ett stort fat. Smula över osten och strö över nötterna. Ringla över rikligt med en god olivolja.

Annonser

4 reaktioner till “Delias Shepherd’s pie med purjolök

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s