Hannus julpaté

Min mamma är en riktig trädgårdsfantast, en riktigt duktig sådan dessutom, det kan vem som helst som sett hennes trädgård intyga. En av mammas favoritträdgårdsfantaster är Hannu Sarenström och han ger minsann ut kokböcker också. Detta recept på paté finns med i hans bok Vinterkalas, och denna tillagade jag och mamma vid jul. Kanske lite sent att lägga upp ett julpaté recept nu, men smakerna i patén är inte alls särskilt juliga så denna kan ni göra när som på året.

Vi följde receptet något sånär men använde 200 g kycklinglever och 200 g blandfärs och rökt skinka istället för bacon. Drog ned något på vätskemängden för att det skulle passa och det blev jättebra. Dessutom så körde vi det mesta i en matberedare så det blev ganska finfördelat. Heter det kanske pastej då? Gott blev det i alla fall!

Hannus julpaté (som i boken heter Barbros traditionella julpaté)

300 g kycklinglever

300 g mager fläskfärs

1 paket bacon

1 gul lök, riven

2 vitlöksklyftor, pressade

2 tsk salt

2 tsk mejram eller oregano

1 tsk svartpeppar

1 dl torrt vitt vin

2 ägg

1 dl vetemjöl

1 dl vispgrädde

2-3 msk hackad persilja

Hacka kycklinglevern och blanda med färsen. Klipp baconet i smala strimlor och blanda ner. Tillsätt lök och vitlök. Strö i salt, oregano och peppar. Rör i vin, ägg, mjöl och grädde. Strö över persilja.

Värm ugnen till 200 grader. Fyll en välsmord, mjölad form med färsen, täck med folie. Grädda i 1 1/4 timme.

2 reaktioner till “Hannus julpaté

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s