Nyårsmiddagen 2010: varmrätten

När jag var hemma i Skåne till jul så fick jag med mig tre vildänder tillbaka till London. Tack mamma och pappa! Det gick faktiskt riktigt bra att transportera dem i resväskan frusna och inslagna i tidningspapper. De hade inte tinat ett dugg tills jag kom hem hit och kunde stoppa in dem i vårt lilla frysfack.

Dessa blev alltså varmrätten på nyårsafton. Först stekte jag dem runt om, sen åkte de in i ugnen en stund med enbär, timjan och portvin. Skyn blev till sås med bl. a. grädde. Till det blev det dessutom hasselbackspotatis, små kokta morötter och endivgratäng (som jag hittat receptet på i Peter Harrysons kokbok).

Portvins- och timjansvildand, 4 portioner

3 vildänder med brösten kvar på skrovet (låren användes ej)

olivolja

smör

1 dl portvin

färsk timjan

några enbär

Bryn änderna runt om i smör och olja. Salta och peppra. Häll över portvin, lägg några enbär i pannan och några stjälkar timjan. Sätt i en köttermometer och ställ in stekjärnet i ugnen (ta ett stekjärn som tål detta – inga plasthandtag) på 200 grader. Ta ut köttet när dess innertemperatur är 62 grader ca. Låt köttet vila invirat i folie medan du gör såsen.

Skiva upp köttet innan servering. Utan några som helst kunskaper om tranchering så kom vi fram till att det var lättast att skära ut brösten först och sedan skiva dem.

Gräddsås, 4 portioner

stekskyn

3 dl grädde

1,5 dl mjölk

maizena

en skvätt portvin

viltfond

salt

vitpeppar

colorit
Stekskyn blev såpass god att det inte behövdes mycket för att göra såsen god. Sila stekskyn och häll i en såspanna. Häll i mjölk, grädde, lite maizena och låt koka upp. Smaka av med portvin, salt, peppar och viltfond. Tillsätt colorit till önskad nyans.

Endivgratäng

endiver

matgrädde

salt

peppar

riven gruyére

Skölj endiverna. Skär bort stammen. Lägg endiverna i blöt i ca en timme för att ta bort beskan. Häll av vattnet. Lägg i kastrull och täck med grädde. Låt koka mjuk. Häll över alltihop i en ugnsform. Salta och peppra. Strö över riven ost. Gratinera i 200 grader tills gyllenbrun på ytan.


4 reaktioner till “Nyårsmiddagen 2010: varmrätten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s