Nyårsmiddagen 2010 – efterrätten

Min absoluta favorit-efterrätt är creme brulée! Så jag var jublande glad när jag fick en creme brûlée-brännare i julklapp av mina föräldrar. Så det riktigt kliade i fingrarna att använda denna så fort som möjligt och jag tog tillfället i akt på nyårsafton. Eftersom jag jobbade halva dagen på nyårsafton tillagade jag dem kvällen innan i ugnen, ställde in dem i kylen och brände av sockret precis innan vi skulle äta dem. Jag tog ut dem några timmar innan vi skulle äta så att de inte var kylskåpskalla. Tycker inte det är särskilt gott, plus att man vill ju att den ska smaka så mycket den bara kan. 🙂

Receptet hittar ni här från Tinas mat, men jag uteslöt kardemumman.

Vanilj-creme brûlée, 4-6 portioner

5 äggulor

1 dl socker

3,5 dl grädde

1,5 dl mjölk

1 vaniljstång

2 msk strösocker

Sätt ugnen på 110 grader. Koka upp grädden och mjölken. Dela vaniljstången på längden och lägg i den i gräddkoket. Rör äggulorna och sockret – vispa inte! Häll gräddkoket över äggblandningen. Rör till sockret löst sig (vispa inte). Ta upp vaniljstången.

Fördela i formar och grädda i ugnen i ca 35 – 40 min (min ugn behövde ca 1 h). Strö över strösockret och smält det med en gasbrännare, alternativt sätt dem under grillen i ugnen tills sockret karamelliserats. Servera!

6 reaktioner till “Nyårsmiddagen 2010 – efterrätten

  1. Flashigt med brûlée-brännare! Skickligt taget kort med tomteblossen (tror jag det är). Häromdagen försökte jag ta foto på en mini-christmas pudding som vi tuttat fyr på (eller ja, spriten), men det blev inte speciellt snyggt.. Svårt att fota i mörker + måste va snabb så inte hela skiten brinner upp =) Får helt enkelt öva..

    1. Ja, himla flash! 🙂 Jag som inte kommer så bra överens med grillen i ugnen är jätteglad för den. Det var stjärnformade tomtebloss vi satte fyr på, men jag kan tyvärr inte ta åt mig äran för knäppandet. Det gjorde Christopher medan jag tuttade på, men han bara tog ett kort rakt av. Vi hade kanske en himla tur! 🙂

  2. superfint! hurra! och du har sådana fina brûléeformar, de gillar jag! får nog investera i ett par sådana också… nästa år kanske jag får åka till london och fira nyår, er nyårsafton verkar ju ha varit helt fantastisk! 🙂

    1. Tack, ja, de ar himla praktiska. Perfekt storlek ocksa. Det lat inte som att din nyarsafton gick av for hackor heller, men London ar ju alltid trevligt! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s