Ångade musslor med vitt vin, grädde och saffran

I lördags bjöd vi ju några kära vänner på mat. Först ut var jordärtsockssoppan, enda ändringen var en nypa torkad timjan, som vi hällde upp i små glasmuggar och serverade med en tesked. I soppan hade jag bara lagt lite finhackad schalotten för att få lite tuggmotstånd. Så enkelt och så gott.

Christopher gick på förmiddagen till fiskaffären och fick tag på riktiga bjässar till blåmusslor. Dessa drog vi av skägget på, vilket kräver starka nypor men det är det enda ansträngande momentet i denna rätt. Det andra är lätt som en plätt. Finhacka morot, purjo och lök, fräs i lite olja. Häll i grädde, vitt vin, saffran och lite salt och peppar. Och musslorna förstås. Lägg på locket och efter några minuter är musslorna klara.

Efter att ha läst om nya rön när det gäller musslor, som både Gitto och Matälskaren har nämnt, så var jag beredd på att äta de oöppande musslorna själv istället för att servera dem till våra gäster. Men dessa musslorna var så väluppfostrade att alla till min förtret öppnade sig. Så kan det gå… 🙂

Ångade musslor med vitt vin, grädde och saffran, 6 portioner som förrätt

1,5 kg blåmusslor, sköljda och ‘avskäggade’

2 morötter, skalade och tärnade

2 babypurjo, i små strimlor

1 rödlök, finhackad

olivolja

4-5 dl grädde

3-4 dl torrt vitt vin

2 nypor saffranstrådar

salt

vitpeppar

hackad persilja

Ta fram en stor kastrull. Hetta upp lite olivolja på medelvärmeoch fräs grönsakshacket några minuter. Häll i vin, grädde, saffran, salt och peppar. Lägg i musslorna. Lägg på locket vänta på att vätskan ska koka upp. Musslorna behöver inte vara täckta av vätskan eftersom ångan öppnar dem, det är därför viktigt att ha locket på. När de är klara, smaka av spadet och häll i mer saffran, salt, peppar om det behövs. Servera i skålar med rikligt med spad, lite bröd och smör. Strö över hackad persilja före servering.

3 reaktioner till “Ångade musslor med vitt vin, grädde och saffran

  1. Läste också det om musslor…men jag måste medge att jag faktiskt bänt upp en del innan också….för att det är så gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s