Rick Steins stekta kanin med dragonsås

Åter till förra lördagens middag, så lagade Christopher ett Rick Stein-recept på stekt kanin i dragonsås.

Jag som växt upp på landet och både sett nackade höns och nyskjutet vilt tyckte att en skinnad död kanin inte såg så kul ut, så ni slipper bilder på det. Christopher köpte en hel kanin och styckade sedan den lille krabaten efter Steins instruktioner och rostade huvud och ben i ugnen för att sedan koka buljong på de till såsen och resten av köttet skars i mindre bitar för att stekas.

Till hade vi hasselbackspotatis med sesamfrön, smörstekt spenat och ugnsbakad palsternacka. Såsen bestod till största delen av mycket reducerad buljong med smör och färsk dragon i. Riktigt gott!

Vår kanin vägde ca 1,5 kg och det var i minsta laget till sex portioner, men eftersom vi hade så många fler rätter tror jag ingen gick hungrig härifrån, men jag rekommenderar en sådan mängd kött till fyra personer och inte sex.

Rick Stein’s stekt kanin med dragonsås, 4 portioner

1 x 1,5 kg kanin

150 g morötter, grovt hackade

2 lökar, grovhackade

1 krossad vitlöksklyfta

150 ml torrt vitt vin

500 ml kycklingbuljong

10 g dragonblad

Bouquet garni med 1 selleristjälk, 2 lagerblad och några persiljestjälkar

20 g skirat smör

15 g kallt smör, i små bitar

salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 230 grader. Stycka kaninen genom att först ta bort huvudet, sedan skära bort bakbenen på båda sidor om svansen. Skär av svansen, och sedan frambenen. Ta bort mage och revben och skär resterande kött i 4 lika stora skivor (eller som vi gjorde, skar allt i mindre bitar).

Lägg allt utom det fina köttet på en oljad plåt och sätt in i ugnen i 25 min. Strö över morot, lök och vitlök och stek i ytterligare 15 min. Ta sedan plåten ur ugnen och placera på spisen över medelvärme. Häll i det vinet och låt koka upp, samtidigt som du med en träslev försöker få upp allt från botten av plåten för att frigöra smakerna. Sjud i några minuter, häll sedan över allt i en stor kastrull och häll i kycklingbuljongen. Plocka bladen av dragonkvistarna och spara tills senare, men lägg i de bara stjälkarna tillsammans med bouquet garnin, låt koka upp och låt det sedan sjuda i 1 timme 15 minuter under lock. Sila och häll över i en ren kastrull, låt koka upp igen och låt koka ordentligt utan lock tills ungefär hälften kokt bort.

Salta och peppra köttet, hetta upp det skirade smöret i en panna och stek köttet i det i ca 5 minuter tills alla bitarna fått stekyta. Sänk värmen och lägg på ett lock och stek i ytterligare 20 minuter på låg värme tills köttet är genomstekt. Lägg köttet på en varm tallrik, täck med folie och håll det varmt. Häll ut fettet från stekpannan, häll i buljongen och reducera ytterligare till en välsmakande sås. Vispa i det kylda smöret, lite i taget, lägg i dragonbladen (eventuellt grovt hackade) och salt och peppar. Servera.

7 reaktioner till “Rick Steins stekta kanin med dragonsås

  1. Det låter verkligen jättegott! Ja, och ser gott ut också :). Skulle önska att det var lite lättare att få tag vilt i vanliga mataffärer…

    1. Ja, kan tänka mig att det inte är så lätt hemma. Mina föräldrar får tag i mkt direkt av jägarna ute på landet, men just kanin har jag faktiskt aldrig ätit i Sverige, men det verkar desto vanligare här i England.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s