Hjortronparfait med konjak

Den där middagen för evigheter sedan som jag fortfarande tjatar om, eftersom jag blev sjuk innan jag hunnit skriva om den, har bara två rätter kvar att rapportera. Oftast har man ju en sorbet innan dessert om man har många rätter för att friska upp munnen, men vi valde en pre-dessert istället och serverade en inte så söt hjortronparfait i små glas med hjortronsylt till. Även parfaiten är gjord på sylten, som jag naturligtvis har köpt hemma i Sverige. Mig veterligen går det inte att få tag på hjotron här, och det var roligt att servera våra engelska vänner något exotiskt. 🙂

Receptet hittade jag i en av mammas alla kokböcker; en kokbok skriven av Bengt Frithiofson på sjuttio-talet där han delar med sig av Sveriges bästa krögares recept. Som vanligt ändrade jag ju lite i receptet, men grundidén kommer från boken.

Hjortronparfait, ca 2 liter

5 äggulor

60 g strösocker

6 dl tjock grädde (står så i receptet, jag tog double cream som ju är tjock, hemma passar väl vispgrädde bäst även om den egentligen inte är särskilt tjock)

2-3 cl cognac

75 g hjortronsylt

Jag missade helt att ha citron hemma, men en skvätt citronsaft tar bort den ‘feta’ smaken, så ha gärna i lite sådan.

Vispa gulorna med sockret i ett vattenbad tills sockret smält. Tag från värmen och vispa vidare tills massan blivit sval.

Vispa grädden och rör ner den försiktigt i äggsmeten. Blanda i hjortronsylt, cognac och ev. citronsaft. Fyll smeten i en form och ställ in i frysen ett par timmar. Servera med t ex hjortronsylt.

9 reaktioner till “Hjortronparfait med konjak

  1. hjortron, suck och stön. det är ju så gott! brukade vi alltid äta en masse när vi var i fjällen när jag var yngre. vad tyckte er gäster? hade de provat det innan?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s