Rick Steins tarte tatin

Det kanske märks att en av våra idoler är Rick Stein, men faktum är att hans bok A French Oddyssy är hur grym som helst. Både receptet på kaninen och detta på tarte tatin är underbart bra! Trots att han har haft program på teve och skrivit flera kokböcker är han väl inte lika mainstream som Jamie eller Nigella, och det kanske är för att hans mat håller aningen högre klass, men hans recept är ändå lättlagade. Denna superdupergoda tarte tatin svängde Christopher ihop under tiden vi hade gäster. Det är lite tidsödande, men med många skratt och mätta gäster kändes det som ingen tid alls. Mitt tips är annars att ha äpplena färdigkaramelliserade och klara innan gästerna kommer, värma på dem och göra resten medan gästerna är på plats. Detta är en dessert som bör ätas nygjord, då den är som godast. Vi har gjort den med nektariner en gång tidigare och den blev också ruskigt god. Mat to die for helt enkelt.

Rick Stein’s tarte tatin, 6 portioner

250 g smördeg

75 g mjukt smör

175 g strösocker

750 g (ca 5 st) fasta äpplen som t ex Cox

1-2 msk cognac

Till servering: vaniljglass eller creme fraiche

Kavla ut smördegen på mjölat bakbord och skär ut en 26 cm stor (i diameter) cirkel till en 20 cm rund ugnsfast form, eller aningen större än din egen form om den har annat mått. Lägg över degen på bakplåtspapper och ställ i kylen ca 20 minuter.

Bred ut smöret i formenoch strö över sockret i ett tjockt jämnt lager.

Skala och kärna ur och halvera äpplena och lägg dem med den rundade sidan nedåt ovanpå sockret. Ställ formen på medium-hög värme på en platta i ca 20-25 minuter, skaka formen då och då, tills smör och socker har blandat sig med äpplesaften och bildat en karamell och äpplena är mjuka. I början är karamellen ljus och blir brunare efter hand som äpplesaften dunstar. Låt inte karamellen brännas.Tillsät cognacen.

Värm ugnen till 190 grader. Lyft smördegen och placera ovanpå äpplena och tryck den överflödiga degen in i formen. Gör några små hål i degen med kniv /provsticka. Baka i ugnen ca 25 minuter, tills degen är uppuffad och gyllene. Ta formen ur ugnen och låt vila 5 minuter. Skär med en kniv längs med formens kant för att lossa degen. Vänd upp på ett fat och servera. Njut!

Annonser

11 reaktioner till “Rick Steins tarte tatin

  1. jag har faktiskt aldrig provat att göra tarte tatin någon gång alls, vilket är väldigt märkligt. det låter ju (och ser!) alldeles underbart gott (ut!)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s