Visst är det så att när man bor utomlands en längre tid så saknar man det svenskaste man kan tänka sig. En av de saker jag saknar för tillfället är smörgåstårta, trots att jag åt det endast 1-2 gånger per år när jag bodde i Sverige, så det borde egentligen inte vara något jag skulle sakna.
Men nu är det så i alla fall, och jag passade på att rensa ur kylen samtidigt som jag skapade min första smörgåstårta ever. Som vanligt så var Christopher lite skeptiskt i början men naturligtvis tyckte han om detta också.
Jag tyckte den såg helt ok ut för att vara första försöket, men ska verkligen försöka förbättra mig på det estetiska. Smaken var det dock inget fel på alls! 🙂 Jag är lite petig med smörgåstårtor (och en massa annat) och tycker inte om när de är för kladdiga eller när man hittar otäcka saker som (tidigare) frusna ärter eller burkmajs i fyllningen.
Enda saken jag kommer att göra annorlunda till nästa gång är att ha leverpastejlagret udnerst och skinklagret överst.
Smörgåstårta, 4 portioner
12 skivor formfranska, med kanterna bortskurna (alltså 4 skivor i 3 lager)
Fyllning 1:
1 dl creme fraiche
1/2 dl majonnäs
5 cm strimlad slanggurka
2 skivade baby-purjolökar
3 skivor hackad rökt skinka
200 g mascarpone
4-5 sunblushed tomater, finahackade
finhackad basilika
1/2 hackad rödlök
150 g Philadelphiaost
leverpastej efter tycke och smak
5 finhackade cornichoner
Fyllning 4 (runt om): som fyllning 1 fast utan skinka
Dekoration ovanpå:
2 skivor god rökt skinka
tomatklyftor
gurkskivor
syltlökar
cornichoner
Nice! Inte illa alls för att vara första försöket (säger jag som gjort hela 2 st i mitt liv =))
Ja visst blir man svensk utomlands? Men varför inte! Så länge det är kul, gott och/eller lärorikt tycker jag att man kan unna sig det mesta 🙂