Svaneholms mandeltårta

Mina föräldrar bor bara en kvarts bilfärd ifrån Svaneholms slott i Skåne. När jag var liten brukade vi promenera i skogen runt omkring och när jag tog studenten ordnade jag vår  studentbal som hölls just på Svaneholm.

Detta recept kommer ifrån en gammal kokbok som jag hittade i mammas kokbokshylla, skriven av Bengt Frithiofson. De bästa krögarna i landet bidrog med en tre-rätters meny vardera, och detta var Svaneholms efterrättsbidrag. Boken är ifrån sjuttiotalet och jag gissar att restaurangen såg sina glansdagar då, men det finns restaurang där än idag. Man märker på receptet att det är gammalt när det står hg istället för g eller dl. 🙂

Jag lyckades faktiskt följa sånär som hela receptet, men jag skippade mandelspånen på slutet, helt enkelt för att jag tyckte det blev godare så. Ingen fan av mandelspån trots att jag gillar mandel. Märkligt, men så är det.

Svaneholms mandeltårta (glutenfri), 8 portioner

1,5 hg sötmandel, skalad och mald

5 äggvitor

2 hg florsocker

(1 dl rostade mandelspån)

Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner florsockret och därefter den malda mandeln. Grädda i smord form i ugn 175-200 grader tills mandelkakan blivit gyllenbrun.

Såsen:

3 äggulor

2 dl tjock grädde

1,5 dl strösocker

1,5 msk smör

Vispa samman ingredienserna i en tjockbottnad kastrull. Låt sjuda under omrörning 5 min. Låt såsen svalna lite. Bred ut den över mandelkakan och strö över rostad mandel.

Annons

5 reaktioner till “Svaneholms mandeltårta

  1. Skoj att du också har anknytning till Skåne. Måste kolla upp var Svaneholms slott ligger. 😉 Vi håller själva till på Österlen och har kvar mormors hus. Tyvärr kan jag bara spendera tid där under några få veckor under sommarhalvåret men det är bättre än inget.

    1. Svaneholm ligger nära Skurup, om det hjälper. Åh, Österlen är helt underbart fint. Jag försöker komma hem så länge jag kan varje sommar, och då brukar det bli i alla fall en utflykt dit. Det finns så många söta butiker, och naturen är så fin. Nu fick jag nästan hemlängtan! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s