Syrien: Restaurang Naranj, Damaskus

Innan vi åkte till Syrien hade jag googlat restauranger, eftersom detta land är ett där det finns god mat (till skillnad från Egypten tydligen, som vi också funderat på att åka till). Och Lonely Planet verkar inte riktigt haj på det här med mat, så jag föredrog att göra min egen research. De flesta källor jag hittade på nätet var eniga om att Naranj var bästa restaurangen i Damaskus. Så första kvällen gick vi dit. Och vi blev verkligen inte besvikna.

Restaurangen ligger verkligen centralt, och när man går in står det någon och tar emot en direkt. Trevligt. Restaurangen är stor och har två avdelningar. Dels ett större rum till höger där man kan se in i köket, och en mindre avdelning till vänster med småbord vid fönstren. Vi hamnade i den mindre avdelningen och kunde se att det var blandat folk som gick hit. Några expats, affärsmän, tre arabiska yngre män och några japanska (?) militärer i full mundering. Inredningen fick i mörkt trä med vita dukar. Fräscht och fint.

Innan vi ens hunnit beställa dök det upp knaprigt bröd (typ knäcke) och två goda dipsåser: tapenade och en med paprika och chilli. Riktigt goda båda två.  

Därefter beställde vi in lite blandade mezze eftersom det var vår första middag i Mellanöstern. Vi beställde allt det där som vi hade beställt hemma i London också, med några undantag. Och allting smakade såklart bättre här.

Först ut var tabbouleh som jag faktiskt testat att göra någon gång, men då var basen bulgur. Här är det örterna som är basen och salladen innehöll bara pyttelite bulgur. Riktigt fräscht och gott, och betydligt mycket mer smak än i de västerländska kopiorna.

Hommus kändes som en cliché, men vi var ju tvugna. Riktigt krämig och fin var den. I kanten på bilden ser ni arabiskt smör som jag träffat på i Turkiet också. Syrligt smör gjort på får- och/eller getmjölk. Ingen favorit faktiskt, men vi var ju tvugna att testa.

Marinerade grönsaker var också gott.

Men godast av allt var ändå deras baba ganoush. Jag älskar aubergine, och denna rätt var makalöst god. Det tyckte Christopher också, trots att han inte har samma fäbless för äggplanta. 🙂

God tvåa och alltså makalöst goda var dessa lammköttbullar med yoghurtsås. Väldigt annorlunda smak, men hur goda som helst.

Man hade ju kunnat nöja sig med bara mezze, och det hade vi nog gjort också om vi visst hur stora portionerna var. Men eftersom vi beställt varsin varmrätt fick vi ju sansa oss och lämna plats för dem. Ovan ser ni Christophers varmrätt; lamm i körsbärssås. Jag tyckte såsen var för sötsliskig, men han åt med god aptit.

Min varmrätt var lammkebab med mer aubergine. Supergott! Kandes lätt och nyttigt. Mums!

Trots att vi inte beställt någon efterrätt så tog middagen inte slut här, utan de bar in ett stort fat med färsk frukt och en jättestor platter med bakverk, typ bakhlava. Det var också riktigt gott, speciellt bakhlavan, många av de andra bakverken var inte tillräckligt söta enligt mig. Om jag ska äta efterrätt behöver det inte vara så mycket, men gärna sött eller ost, men inget mellanting.

Det var väl ingen dålig middag?! Nej, verkligen inte. Det var en perfekt sätt att börja upptäcka syrisk mat. Allting var vällagat, bra service och trevlig stämning. Inte särskilt dyrt heller, om man jämför med vad vi är vana vid. Jag tror kalaset ovan kostade runt 400 svenska kronor för två.

Naranj

Straight Street, Damascus, Syria.

Tel: 963 11 541 3444

Annons

8 reaktioner till “Syrien: Restaurang Naranj, Damaskus

  1. Åh jag älskar tabbouleh och baba ganoush (och hummus men det gör sambon titt som tätt så jag är lite bortskämd med det)! Så kul att få smaka the real thing. (min egen tabbouleh gör jag på groddad quinoa. Gott det med!)

  2. charlotta: Det var fantastiskt! Både gott och förhållandevis nyttigt. 🙂

    Mårtenssons: Vi promenerade tillbaka till hotellet. Välbehövligt!! 🙂

    Tina: Sorry 😉

    Cecilia: Vilken tur du har! Jag får aldrig min hummus så krämig och fin, men jag får väl experimentera vidare!

    Karin: Ja, exakt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s