Syrien: Damascus Fork

Andra dagen i Damaskus hade vi bokat en kulinarisk rundtur i huvudstaden. Jag ramlade över Damascus Forks hemsida när jag letade efter restauranger, och var bara tvungen att anmäla oss.

Tjejerna som driver företaget mötte oss vid vårt hotell och därifrån tog vi en taxi till den gamla staden där rundturen började på marknaden (souq). Trots att vi dagen innan ägnat flera timmar till att gå runt på marknaden, fick vi betydligt mer kött på benen med våra guiders hjälp.  Gruppen bestod bara av mig och Christopher, vilket passade oss perfekt. Vi gillar inte gruppaktiviteter sådär i allmänhet, men för mat var vi redo att göra ett undantag.  Våra guider var två tjejer i vår egen ålder som båda älskar mat. Den ena, som startat företaget, är mexikansk-amerikanska och hennes kollega kommer från Damascus.

Annorlunda glass med tuggmotstånd.

Första stoppet på marknaden var hos Bakdash, ett glasställe som legat på samma plats sedan 1890. Stället är omåttligt populärt över hela mellanöstern trots att de endast säljer en sorts glass. Det är inte vilken glass som helst dock, den görs för hand och slås med påkar för att få rätt konsistens. Den är liksom ‘tuggig’ (dålig översättning av chewy). Den smakar också annorlunda jämfört med glass vi är vana vid, för den har en söt, blommig (ja, faktiskt) eftersmak av mald orkidérot som används som förtjockningsmedel.

Den varma drycken smakade ungefär som vaniljsås

Förutom glassen fick vi smaka på en varm vit vätska som smakade lite som rinnig vaniljsås. Den var faktiskt godare än glassen, och något jag såhär i efterhand önskar att jag druckit mer av under semestern.

Tre sorters za'atar hos grossisten

Turen tog oss vidare till en kryddgrossist, där vi fick lukta på (och köpa) kryddor. Rummet luktade starkare av kryddor än en parfymavdelning luktar av parfym i ett varuhus, man blev nästan yr i huvudet. Vi ville köpa za’atar som är en populär syrisk kryddblandning bestående av bl.a. timjan och sesamfrön. De hade tre olika varianter som alla var goda på sitt sätt och när vi försökte bestämma oss för en, berättade de att de hade en egen personlig blandning som var en mix av alla tre. Denna var så otroligt mycket bättre än de andra, så vi blev väldigt nöjda med vårt inkö. Nästa stopp var i en källare där de gjorde kanderade mandlar i en cementblandare. Det luktade fantastiskt och dessa mandlar såldes runt om på marknaderna. Vi köpte med oss några hem och bjöd på våra respektive kollegor, och de gick åt som smör i solsken.

Här kavlas det!

Innan vi själva fick prova på att laga mat fick vi se en kock in action. Han arbetade i ett bostadområdes kollektiva kök, dvs det kök som lagar all mat vid stora fester i området. Han var riktigt duktig, och det var en fröjd att se honom kavla med en gigantisk kavel. Han lagade friterade smördegsknyten med ostfyllning som var helt fantastiska! Tyvärr har jag glömt namnet på dem, men de var to die for.

Fyllningen: ost och persilja, pedagogiskt visad
Här friteras de små rackarna
Yum!

Han gjorde i princip en syrisk version av smördeg, som han sedan rullade ut tunt, lade ut kluttar med ost och persilja med jämna mellanrum, lade över ett lager till av degen och skar sedan ut rutor runt om fyllningen, precis som när man gör ravioli. Dessa små paket friterades i olja tills de var gyllenbruna och krispiga på utsidan och ostblandningen smält inuti. Vi fick äta dem precis nyfriterade och det kommer alltid att vara ett kärt matminne för mig. Helt fantatsiskt gott!

På väg till hotellet där vi skulle få laga mat, stannade vi till och köpte street food vid ett hål i väggen. Killen hade en stor fin tunna med en eld inuti, som hade ett rundat lock, och därpå tillagade han våra snacks. Han lade på en rund bit deg, lite tomatsås och ost och när degen gräddats och osten smält rullade han ihop den till oss. Det fascinerar mig alltid att tre ingredienser tillsammans kan smaka så olika. Hur många rätter kan man egentligen göra av tomatsås, ost och deg? Säkert hur många som helst. Denna lilla rulle var frasig, varm och god och verkligen perfekt streetfood.

När vi väl kom fram till hotellet fick vi varsin varm fuktig handduk att fräscha upp oss med, och ett glas juice medan vi satte oss ner och vilade en stund. Mycket uppskattat och välbehövligt!

Det är roligt att laga mat!

Därefter traskade vi upp till köket på översta våningen där vi fick träffa vår glade kock. Dagens meny var fint utskriven på engelska så vi visste vad vi skulle laga, och tjejerna berättade att de ofta ändrar menyn efter säsong och råvarutillgång. Vi hade flera rätter som vi fick tillaga, bland annat fatoush, en jättegod sallad lika klassisk som tabbouleh; en linssallad med pastaremsor och granatäppelkärnor; en dip på chili och mald mandel; stekt spenat med syriska kryddor; kycklingpaket med ris inuti; och efterrätten som var mannagrynsknyten med rosenmarmelad. Till vår egenhändigt lagade efterrätt fick vi också prova något som påminde om sockervadd i smaken. Det var bara silkigare i konsistensen och inte klibbigt alls. Kändes som änglahår ungefär. Det var så annorlunda att jag var tvungen att köpa med mig lite hem.

Fatoushen blir serverad
Den underbara linssalladen med pasta, granatäppelkärnor och arabiska krutonger (friterade bitar av flatbread/pitabröd)
Kyckling och ris tillagat på annorlunda vis (jag kan visst rimma med) 🙂

Till fick vi prova två syriska viner, ett vitt och ett rött. Det vita vinet var lite väl surt och inte så gott, men det var roligt att prova ett lokalproducerat vin. Det röda från samma producent var dock gott, särskilt till mat. Vi fick även prova arak, den lokala spritsorten. Den smakar och serveras ungefär som fransk pastis, och serveras utspädd med vatten och is. Trots att den var utspädd var spritsmaken riktigt stark, och det var inget jag kunde njuta av på eftermiddagen. Även anissmaken kändes starkare än i pastis så jag hade nog fått spä ut den ännu mer för att njuta av den, eller så kan man ju låta bli. 🙂

Efterrätten: mannagrynsskapelser med rosenmarmelad och änglahårssocker

Vår kulinariska rundtur började vid 10-tiden och avslutades runt 16-tiden, och kändes väl värd de $65 den kostade per person. Det var tack vare denna turen som jag fick mer insikt i mellanösterns mat, och det är jag väldigt tacksam för.

Mer info hittar ni på Damascus Fork.

Annons

8 reaktioner till “Syrien: Damascus Fork

  1. Åh, så avundsjuk man blir på er resa, vilken upplevelse för mattokingar att få en sådan här rundtur och matlagningskurs! Glassen låter ju verkligen speciell och det där änglahårssockret vill man ju bara smaka på….

    1. Mårtenssons: Ja, det var underbart. Jag får försöka skicka lite änglahårssocker till er med posten. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s