Syrien: Aleppo

Efter några dagar i Damaskus åkte vi vidare till Aleppo i norra delen av landet. Aleppo är Syriens andra stad och andas mer historia än Damaskus.

Vi verkligen älskade staden. Det var lätt att hitta överallt, förutom kanske i den äldsta delen, och det var kul att bara spatsera omkring (spatsera, vilket gammalt härligt ord) i staden. Det var så vi ramlade över stadens bästa glasställe. När vi köpte street food gick vi på devisen ‘om stadens befolkning tycker det är bra så är det nog det’, och vid glasstället var det fullsmockat med folk!

Syrisk vanilj- och chokladglass

I Syrien (och såkert på andra ställen) använder man mald orkidérot som förtjockningsmedel, och liksom i glassen i Damaskus så smakade jag det i denna glass. Konsistensen på denna var dock mer som vanlig glass, mest lik italiensk gelato tyckte jag. Den var svalkande och god, men glass utan orkidérot är ännu godare. 🙂

Stadens sevärdheter som vi betade av var bland annat souqen (marknaden) som var ännu mer gammaldags än i Damaskus. I den delen av marknaden som hanterade mat, fick man se ungefär vad som helst i köttväg.

Marknaden var nästan som en labyrint, med en massa gångar hit och dit, och den sägs vara den mest authentiska marknaden i Mellanöstern. Och det kan nog stämma, den var allt annat än glam.

Vi besökte också det pampiga citadellet, som var hur stort som helst. Verkligen en upplevelse!

Den pampiga entrén.

Och den enastående utsikten.

Naturligtvis så åt vi en massa god mat här med. Staden är dessutom känd för din goda mat, men jag tycker de två restauranger vi åt på förtjänar egna inlägg, så fortsättning följer…

Annons

7 reaktioner till “Syrien: Aleppo

  1. sedärja, just när jag trodde att jag hade sett (nästan) allt dyker det upp ett kamelhuvud från ingenstans. då bockar vi av det från listan… :=)

  2. Tina N: Njae, jag hoppade över det. Men det kan nog hända att jag ovetandes åt kamel under veckan.. 🙂

    Helena S: Klockren kommentar! Inte för att jag sett Harry’s i Kalmar, men är det som Harry’s i Malmö så förstår jag vad du menar.

    charlotta: Skönt att jag kunde hjälpa till där. 😉

  3. Tina N: Där var en del, men de flesta kände vi igen från planet i Damascus, men när vi reste runt såg vi en del andra, men det var lågsäsong när vi åkte. Tror maj är högsäsong, och då är det lite varmare med. Sen på sommaren blir det för varmt.

  4. Vilka slaktbilder! Drog in minsa storögda barn på köttmarknaden i Aten i somras, men det här var strået vassare 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s