Christophers barndomskompis Ben fyllde år i helgen och vi var ditbjudna på middag. Och eftersom Ben är glutenintolerant och jag vet hur tråkigt det är (jag är inte glutenintolerant, men provade dieten i 3 månader eftersom läkarna trodde att jag skulle bli), förbarmar jag mig lite extra över honom. När han kommer hit på middag brukar han få några kakor med sig hem och för andra året i rad bakade jag en födelsedagstårta till honom. Årets upplaga blev riktigt saftig och god, med dulche de leche och chokladfrosting. Frostingreceptet kommer från the Hummingbird Bakery, och var faktiskt ännu godare än deras vaniljfrosting, inte riktigt lika sött. Tårtan var riktigt stor, vi var åtta som delade på den och vissa tog både en och två portioner, men den borde racka till 12 mindre hagalna människor. Den sista biten misstänker jag att Ben åt till frukost dagen efter.
Glutenfri chokladtårta med dulche de leche och chokladfrosting, 10-12 portioner
Till 2 tårtbottnar:
6 dl socker
5 dl glutenfritt mjöl (det jag använde kommer från Doves Farm och är en blandning av ris-, potatis-, tapioka-, majs- och bovetemjöl)
6 msk kakao
4 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
200 g smält smör
4 ägg
3 dl kokande vatten
Dulche de leche:
1 burk kondenserad mjölk
Chokladfrosting:
300 g florsocker
100 g mjukt smör
40 g kakao
40 ml standardmjölk
Ta av eventuella etiketter på den kondenserade mjölkkonserven. Lägg i en kastrull med kokande vatten och låt koka täckt med vatten i 2 1/2 timma. Fyll på med kokande vatten efter hand som det kokar bort. Ta upp konserven och låt svalna.
Blanda de torra ingredienserna till tårtbottnarna. Blanda i ägg, smör och vatten. Fördela i två smörade och mjölade springformar (Ø ca 23 cm). Grädda i nedre delen av ugnen 175 grader (varmluft) 45 minuter. Låt svalna.
Blanda smör, kakao och florsocker med elvisp eller Kitchen Aid. Tillsätt mjölken droppvis. När alltsammans blandats så fortsätt vispa ca 5 minuter på hög hastighet.
Bred den svalnade dulche de lechen över den ena tårtbottnen. Bred hälften av chokladfrostingen ovanpå. Lägg på nästa tårtbotten och bred den resterande frostingen ovanpå. (Täck sidorna också om du vill, men använd då lite mindre frosting emellan tårt bottnarna.) Dekorera med chokladströssel.
Vilken tårta! Måste ge receptet till en väninna som älskar chokladtårtor.
Ser god ut, men blev den inte väldigt söt?
Emmy: Det funkar lika bra att byta ut det glutenfria mjölet mot vanligt om man vill.
Tina N: Nej, den blev faktiskt inte det. Kakan är såklart söt, men inte jätte, och det var ganska mycket kaka i förhållande till frosting & dulche de leche.
Ser himla gott ut 🙂
mmm, den ser fantastisk ut! och dulce de leche är ju bara så himla smarrigt!
dulce de leche är ruggigt gott, och jag har än så länge missat att ha det som fyllning i tårta. vilken toppenidé! och vilken snäll kompis du är som bakar värsta tårtan :=)
(jag fyller år den 29 april, lalalala)
Dulche de leche är min drog, jag kan smacka i min en burk utan problem, närsom, varsom… 😀 Så gott!
ojojoj så gott!
Oh my goodness, this looks delicious (and I don’t even have a sweet tooth!)
Thank you! 😉